Nešto za ples

personSlađana Milošević
history3 minutes reading

Džerom Robins (Jerome Robbins, Njujork, 11. 10. 1918. – Njujork, 29. 7. 1998.) bio je američki koreograf, režiser, plesač i pozorišni producent koji je radio na Brodveju, na filmu i televiziji.

Među njegovim brojnim i poznatim scenskim produkcijama su: On the Town, Peter Pan, High Button Shoes, The King and I, The Pajama Game, Bells Are Ringing, West Side Story, Gypsy, i Fiddler on the Roof. Robins je pet puta bio dobitnik nagrade Tony i primalac odlikovanja Kenedijevog centra. On je dobio dve nagrade Američke Akademije za film i nauku, uključujući Oscar za najboljeg režisera za West Side Story, koji je podelio sa rediteljem Robert-om Wise-om. (Izvor: Wikipedia)

Stalno između klasičnog baleta i mjuzikla na Brodveju bio je uspešan i u jednom i u drugom, i jedan od najvećih koreografa prošlog veka!

Dokumentarni film o njegovom životu i radu, Something to Dance About, sa arhivskim izvedbama i snimcima proba, i intervjuima sa Robinsom i njegovim kolegama, premijerno je prikazan 2009. godine i osvojio je Emmy i Peabody nagrade iste godine. (Izvor: Wikipedia)

U tom filmu narator je Ron Rifkin, a tu su brojni intervjui sa Robinsom i mnogim njegovim prijateljima, kolegama i kritičarima, među kojima su: Mikhail Baryshnikov, Jacques d’Amboise, Suzanne Farrell, Arthur Laurents, Peter Martins, Frank Rich, Chita Rivera, Stephen Sondheim, Jerry Bock, Sheldon Harnick i Joseph Stein. To je divan film i treba ga gledati ponovo i ponovo.

Na trećem programu RTS-a prikazan je 30.01.2021. godine i inspirisao nas da napišemo ovaj tekst.

Robins je bio jedan od najpopularnijih i najmaštovitijih američkih koreografa 20-og veka. Poznat je po veštom korišćenju savremenih američkih tema u baletima i na Broadway-u i u holivudskim mjuziklima. Dobio je priznanje za visoko inovativne baletske strukture u tradicionalnom okviru klasičnih plesnih pokreta.

Nakon biciklističke nesreće 1990. godine i operacije srčanog zaliska 1994., 1996. je počeo da pokazuje znakove Parkinsonove bolesti, a sluh mu se rapidno pogoršavao. Međutim, insistirao je na postavljanju Les Noces za Gradski balet 1998. godine. Bila je to poslednja stvar koju je uradio.

Dva meseca kasnije doživeo je veliki srčani udar, a umro je u svom domu u Njujorku 29. 7. 1998. godine.

Te večeri, svetla na Brodveju su prigušena na trenutak u njegovu čast. U više od šezdeset godina koliko je bio aktivan u pozorištu, on ga je transformisao. (Izvor: Wikipedia)

„Daj mi nešto o čemu želiš da plešem i ja ću to plesati“ govorio je…

Kakav inspirativan život jednog plesača i koreografa!

Džerom Robins!

Izvori:

1)  https://sr.wikipedia.org/wiki/D%C5%BEerom_Robins

2) http://jeromerobbins.org/

3) https://www.britannica.com/biography/Jerome-Robbins

4) https://www.youtube.com/watch?v=Dncf1jrR56I

Autorka bloga Slađana Milošević,

LogoCoaching. 432 Hz. Music. J. S. Bach. Aikido Philosophy. Quantum Mechanics. Nature.

LogoCoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Logoterapija je treća bečka škola psihoterapije (posle Frojdove psihoanalize i Adlerove individualne psihologije).

Daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije, smislu trpljenja, smislu našeg celog doživljavanja i stvaranja.

Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju.

U logoterapiji fokus je na budućnost pacijenta, na zadatke i smisao koje pacijent tek treba da ispuni u svojoj budućnosti.

Ukoliko Vas zanima nešto više detalja, Slađani možete pisati na kontakt@plesigrad.rs

Izbornik