Ples i flow ili Generator Radosti

personSlađana Milošević
history3 minutes reading

Šta sada napisati o temi o kojoj se već tako mnogo pisalo?!

Pojam je imenovao psiholog Mihály Csíkszentmihályi 1975. godine. Koncept se naširoko spominjao u raznim područjima, iako se tvrdilo da postoji hiljadama godina pod drugim imenima. (Izvor: Flow (psychology) – Wikipedia)

U međuvremenu sam na listi odabranih vesti koje čitam pronašla odličan članak Harvard Business Review-a, od 17.10.2022: How can you find joy (or at least peace) during difficult times? („Kako naći radost (ili makar mir) tokom teških vremena?“). Taj članak me je doveo da zanimljive aplikacije Joy Generator (Generator Radosti). Ako otvorite aplikaciju videćete da je jedan deo i Find Your Flow (aplikacija nudi još opcija, koje možete videti ako otvorite Meni u gornjem, desnom uglu aplikacije).

Ovaj deo aplikacije zapravo traži od vas da crtate i pojašnjava osnovne pojmove vezano za flow (izvor: Find Your Flow):

Fokusiranje na male izbore pri stvaranju umetničkog dela može pomoći u otključavanju kreativnog mentalnog stanja koje već znamo kao flow – kada ste toliko zaokupljeni zadatkom da se čini da vreme, prostor i sve brige nestaju. Flow se smatra pozitivnim stanjem uma, gde su dubok fokus, veština i produktivnost u harmoniji.

Mnogi hobiji ili aktivnosti mogu da pokrenu flow sve dok imaju jasan cilj i „nagradu“, daju vam trenutnu povratnu informaciju i osećaj kontrole i omogućuju da uklonimo smetnje.

Umetnost (slikanje, ples, muzika, šta god) samo je jedan jednostavan način za kratku pauzu i stvaranje. Nije čak ni važno sviđa li vam se ono što napravite. Poenta je proces.

I da se sada vratimo naslovu: Flow i ples.

Ples je jedna od najstarijih „flow“ aktivnosti. Kompleksan je i privlačan ljudima svih uzrasta. I neformalni ples, kao što je ples u klubu, i specifični žanrovi plesa, kao što je balet, mogu stvoriti iskustva flow-a. Tinejdžeri koji su išli u klubove izveštavali su o osećaju povezanosti sa ljudima oko sebe i uživali su u izazovu stvaranja pokreta koji odgovaraju muzici i pokretima drugih plesača. (Izvor: Finding Flow Through Yoga, Martial Arts, and Dancing | Shortform Books)

U poglavlju Flow in the dancing body: an intersubjective experience, knjige The Oxford Handbook of Dancing and Wellbeing objašnjava se, vrlo zanimljivo i povezanost plesača i posmatrača vezano za flow:

„Tvrdi se da flow omogućuje istraživaču/gledaocu da se poveže s’ iskustvom plesača, deluje u njemu i stopi se s njim, informišući i njihovo razumevanje dobrobiti plesača i vlastito blagostanje u trenutku promatranja. Flow stoga nudi perspektivu blagostanja koja poboljšava odnos gledalac/plesač“.

Iako se već mnogo pisao o flow-u uvek može da se nađe nešto novo.

A i vi sada možete da probate Generator Radosti (Joy Generator) i „ubacite“ se u flow.

Posle toga obavezno zaplešite! 😊

IZVORI:

Flow (psychology) – Wikipedia

Mihaly Csikszentmihalyi – Wikipedia

Flow (psychology) – Wikipedia

https://www.health.harvard.edu/

How can you find joy (or at least peace) during difficult times? – Harvard Health

https://apps.npr.org/joy-generator/#story=menu&page=0

Finding Flow Through Yoga, Martial Arts, and Dancing | Shortform Books

Flow in the dancing body: an intersubjective experience (openrepository.com)

The Oxford Handbook of Dance and Wellbeing – Hardcover – Vicky Karkou; Sue Oliver; Sophia Lycouris – Oxford University Press (oup.com)

Foto: Unsplash.com

Pexels.com

 

flowharmonijaradoststvaranje
Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs