Ples i priroda

personSlađana Milošević
history3 minutes reading

Svakog dana idem u ranu jutrašnju šetnju.

Tog jutra, nedaleko od moje kuće, pred jednom divnom violom, plesao je ovaj list.

Zastala sam da pogledam. I snimim.

 

Mirno, srećno i bezbrižno je plesao.

Nisam uspela da vidim šta ga je držalo u vazduhu, ples je jednostavno bio čaroban.

To mi je dalo ideju da pogledam šta to sve i kako pleše u prirodi.

Naravno, plešu životinje! To sam prvo pronašla na sajtu BBC-a. Neke od njih su dobri, a neke i loši plesači. Osim video zapisa u kome ćete videti životinje kako plešu, postoji spisak 10 izuzetnih plesača iz životinjskog sveta. Među njima je jedan pauk, pa onda kit…

Neke od njih izvode najlepše sinhronizovane plesove, neki koriste ples da bi se pripremili za parenje, neki od njih na poseban način pripremaju pozornicu na kojoj će plesati, neki plešu, ni manje ni više nego valcer, sporo i graciozno.

A kako pleše drveće i cveće? Na primer, kada vetar duva, drveće i cveće nema drugi izbor već da se savija, da pleše i prati promene kako bi ostali celi. Ples šume je na primer jako važan jer nas šuma štiti od vetra, dakle dok pleše ima i odbrambenu ulogu.

Onda sam pronašla da postoji i Plesna šuma (ruski: Танцующий лес). To je šuma borova u  Rusiji poznata po neobično uvijenim stablima. Za razliku od tzv. Pijanih šuma, drveće u Plesnoj šumi uvijeno je, poput prstenova, srca i spirala koje se savijaju ka zemlji. Tačan uzrok izobličenja drveća nije poznat. Prema jednoj verziji, izobličenje je uzrokovano delovanjem gusenice Rhyacionia buoliana. U narodnoj verziji, Plesna šuma prati kretanje peska. Dakle, pleše sa peskom.

Zatim sam počela da tražim kako pleše cveće; i ono svakako pleše na vetru. I voli muziku, dokazano je da muzika kao i lepe reči dobro utiču na cveće.

Biljka Lonicera, poznata kao Honeysuckle ima cvetove koji izgledaju kao da plešu. Ili igraju kolo.

Pretraga na internetu dovela me je do mnogih kurseva plesa u prirodi, plesa u šumi sa drvećem, plesa za cveće i slično (samo ukucajte Dance in Nature u pretraživaču i videćete).

Evo, narednog puta kada ste u šumi, na livadi ili sa vašim ljubimcem, pogledajte dobro, nešto sigurno pleše! 😊

Izvori:

http://www.bbc.com/earth/story/20150626-animal-dancers-that-dazzle

https://en.wikipedia.org/wiki/Dancing_Forest

https://ich.unesco.org/en/RL/kolo-traditional-folk-dance-01270

Photo: https://pixels.com/featured/dancing-leaves-lora-lee-chapman.html

plespriroda
Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs