Ples sa neprijateljem

personSlađana Milošević
history2 minutes reading

„Ples sa neprijateljem“ je knjiga koju je napisao Paul Glaser; to je priča o autorovoj tetki, Jevrejki, instruktorki plesa, koju su dvojica muškaraca koje je volela izdali nacistima. Ona je ipak je uspela da preživi Drugi svetski rat podučavajući ples SS snage u logoru Auschwitz.

Rosie Glaser bila je harizmatična – talentovana i vešta. Emancipovana žena koja je prkosila konvencionalnom; obišla je zapadnu Europu podučavajući ples i dobro se zabavljajući. Već u dvadeset petoj godini izgubila je veliku ljubav svog života u saobraćajnoj nesreći, udala se za pogrešnog čoveka i tražila je utehu u naručju još jednog. Tada su nacisti preuzeli vlast. Za Rosie, kao Jevrejku, bilo je to opasno vreme. Ipak, ona je vodila ilegalnu plesnu školu na tavanu svojih roditelja, uprkos svemu. Rosie su izdali bivši muž i ljubavnik. SS ju je zarobila i poslala u nekoliko koncentracionih logora.

Ali njeni neprijatelji nisu uspeli da je unište i što je neverovatno, preživela je, jer je davala časove plesa. Rosie je bila zabavljačica u srcu, a njen živahni duh, šarm i neverovatna snalažljivost održavali su je živom usred stravične tragedije. Od preko hiljadu ljudi koji su stigli sa njom u Auschwitz, samo ih je osam preživelo.

„Ples sa neprijateljem“ podseća na izvanredan život obeležen ljubavlju, izdajom i žestokom odlučnošću.

Rosie je plesala s neprijateljem i bukvalno i figurativno. Za život!

Autor knjige Paul Glaser, odrastao je u uglednoj rimokatoličkoj porodici u Holandiji i bio je šokiran kada je kao odrasla osoba saznao za jevrejske korene svog oca. Zapanjen očevom tajnom, Paul je počeo da istražuje šta se dogodilo s njegovom porodicom tokom Drugog svetskog rata i što je prouzrokovalo dugogodišnji raskol između oca i njegove tetke Rosie, koja se, nakon rata, preselila u Švedsku. Sastavljajući dnevnike, fotografije i pisma svoje tetka o ratu, Paul je rekonstruirao dramatičnu priču žene koja je bila zarobljena tokom drugog rada i zahvaljujući plesu i prkosnoj moći ljudske prirode, kako to kažemo u logoterapiji, preživela koncentracioni logor i rat.

Izvori:

https://www.amazon.com/Dancing-Enemy-Gripping-Instructor-Auschwitz/dp/1632205815

https://dancingwiththeenemy.net/

https://youtu.be/92rOYP9ORzw

ljubavplesšarm
Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs