Veroslava Stanković

Intervju – dr Veroslava Stanković – Malim izmenama u ishrani do balansa

personSuzana Vujović
history7 minutes reading

Mr sc. med. dr Veroslava Stanković je specijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi. Bavi se medicinskom nutritivnom terapijom, izradom personalnih jelovnika. Učitelj je više holističkih metoda priznatih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Srbije. Šef je Katedre za strukovne nutricioniste-dijetetičare, a trenutno je zaposlena na Akademiji strukovnih studija Beograd, Odsek Visoka zdravstvena škola.

Pored toga, dr Stanković se bavi medicinom i na jedan drugi način – hipnoterapijom, reikijem, theta healing-om kao i regreso terapijom.

Kao višegodišnji edukator u okviru Društva dijetetičara-nutricionista, autor i koautor stručnih radova u domaćim i stranim časopisima iz oblasti ishrane, daće nam dobre savete za male promene u ishrani koje nas mogu dovesti do velikih rezultata.

~ P&G: Doktorka, kome i čemu da verujemo u moru informacija vezanih za ishranu?

dr Veroslava Stanković: Kada govorimo o ishrani, a takođe i o bilo kom medicinskom pristupu našem zdravlju, pre svega treba verovati stručnim osobama. Kod ishrane je to dijetolog jer oni znaju da uspostave i dijagnozu i da naprave jelovnik. Izbegavati sve one koji preporučuju ekstremne dijete, jer svaki ekstrem dovodi do niza poremećaja. Oni koji preporučuju umerenost i koji imaju širu sliku kompletnog stanja su pravi izbor.

~ P&G: Kako je najbolje započeti dan?

dr Veroslava Stanković: Najbolje je prvo alkalizovati svoj organizam, voda sa limunom ili eteričnim uljem limuna. Ne kafa, koja zakiseljava naš organizam, već limun i voda, doručak, pa tek onda kafa😊

~ P&G: Šta imate da nam kažete o ishrani po krvnih grupama?

dr Veroslava Stanković: Ishrana po krvnim grupama je ranije bila prilično moderna, literatura je bila dostupna, međutim, sam naučnik koji se bavio time je opovrgao svoju teoriju tako da je i on sam danas protiv takvog načina ishrane. U svojoj okolini sam videla da se mnogo toga ne poklapa, a daću svoj primer. Nulta sam krvna grupa i trebalo bi da mnogo volim meso, ali ga jedem samo zato što je neophodno za održavanje nivoa crvenih krvnih zrnaca i vitamina b12, koji je samo prisutan u crvenom mesu, inače ga stvarno ne volim.

~  P&G: Koliki je procenat uticaja ishrane na stanje organizma u odnosu na ostale unutrašnje i spoljašnje faktore?

dr Veroslava Stanković: Ishrana je 1/4, fizička aktivnost 1/4, 1/4  su emocije i ostatak su drugi spoljašnji faktori. Jedan faktor je samo delić u celoj slici.

~  P&G: Možete li da nam date savete za one koji sebi ne mogu da priušte izradu personalnih jelovnika kod stručnjaka? Od čega da krenu?

dr Veroslava Stanković: Prvo uobročiti se, uvesti doručak, ručak i večeru i jednu užinu. To nas dovodi do umerenosti. Naš organizam je jako pametan. Ljudi nemaju vremena za ishranu, ali bitno je da imamo barem mali obrok umesto gladovanja. Organizam pamti da je gladovao i povećavaće nepotrebne masti. Prvo i osnovno je uobročenost i fizička aktivnost naravno, ako ne vođena sportska aktivnost, onda barem šetnja.

~ P&G: Koji je period za koji možemo očekivati promene svog stanja ako se pridržavamo savetovanih izmena u ishrani?

dr Veroslava Stanković: U početku dolazi do gubitka vode i to je vrlo brz gubitak telesne mase. Cilj zavisi od početnog stanja, to može biti dva, tri meseca do pola godine. Ako govorimo o stanjima kao što je povišen šećer u krvi, hiperholestrolemija i ostali poremećaji, tu tek prve rezultate očekujemo posle 3 meseca.

~ P&G: Na koji način ishrana utiče na naše emocije, i obratno?

dr Veroslava Stanković: Utiču jedno na drugo. Postoji termin zavisnost od ugljenih hidrata; emocionalna nestabilnost, nezadovoljnstvo, koji zahtevaju višak šećera kako bi se pojedini hormoni povećali. Onda tražimo sve više i više i dolazimo do faze zavisnosti jer ne možemo da započnemo dan bez šećera, sa jedne strane. Sa druge strane, ti šećeri povećavaju trigliceride, dovode do povećanja šećera u krvi, što vodi do dijabetesa. Emocije su te koje prvo treba izbalansirati i uporedo raditi sa nutritivnom terapijom.

~ P&G: Recite nam nešto o gladovanju kao popularnoj metodi mršavljenja?

dr Veroslava Stanković: Gladovanje se preporučuje samo pod nadzorom stručne osobe, nikako samostalno. Postoje dijete koje se čak sprovode u Klinici za endokrinologiju, pod stalnim nadzorom. Nikako ne bi trebalo samostalno sprovoditi gladovanja koja se preporučuju na internetu. Naročito nisu preporučljive brze detoks varijante. Sokovi jesu dobri ali treba biti obazriv, osoba ne sme da ima neki poremećaj metabolizma, šećera itd. Svaka nutritivna terapija zahteva dobru biohemijsku analizu, pa tek onda pristup izradi plana ishrane.

~ P&G: Na koje parametre krvne slike nam najviše utiče fizička aktivnost?

dr Veroslava Stanković: Pre svega, fizičkom aktivnošću dolazi do smanjenja nivoa glukoze u krvi, do smanjenja holesterola, jetrinih enzima ukoliko su povećani. Može doći do povećanja eritrocita i hemoglobina, zasićenosti kiseonikom našeg organizma i do balansiranja leukocita. Naš imunitet postaje jači. Međutim, svaka intenzivna fizička aktivnost je stres za organizam i može doći do pada imuniteta. Svaka profesionalna fizička aktivnost jeste stres za organizam. Tako da se fizička aktivnost preporučuje za balansiranje imuniteta.

~ P&G: Saveti za male promene na dnevnom nivou?

dr Veroslava Stanković: Pre svega da počnemo da obraćamo pažnju na sebe, na svoje emotivno stanje, na naše misli, to je ono što možemo sami da uradimo. Da čitamo knjige, da slušamo muziku, da se uobročimo, da krenemo da razmišljamo o hrani. Hrana jeste za održavanje života ali obratiti malo više pažnje na ta četiri obroka dnevno. Pešačenje obavezno 😊

~ P&G: Šta je za Vas balans?

dr Veroslava Stanković: Balans je mentalni, duhovni i fizički sklad i potiče od nas. Fizički na poslednjem mestu kao posledicu ova tri. Ukoliko smo na Ti sa samim sobom, ukoliko znamo i slušamo sebe, svoje potrebe. Ne na račun drugih, ne govorimo o sebičluku, egocentričnosti ili narcizmu, već kada radimo ono što je za naše najbolje dobro. Tada ćemo voditi računa i o svoj fizičkom zdravlju, voditi računa o ishrani, bavićemo se fizičkim aktivnostima, mentalnom higijenom, ali se baviti i ljudima oko nas i njima pružati sve dobrobiti.

Možda je jedina definicija balansa – sklad sa sobom i sa prirodom!

~ P&G: Bavili ste se plesom?

dr Veroslava Stanković: Igrala sam beli dance neko vreme. On pomaže da balansiramo čakre, naročito sakralne čakre i podsticanje ženske energije. Sjajan je osećaj biti na mestu gde dolaze žene koje hoće da se druže, koje su vesele, koje hoće sebi da pomognu. Sama muzika je podstrekač energije i svakom bih preporučila da se bavi nekom vrstom plesa jer je to predivno!

Za kraj dr Veroslava Stanković: “Ako život doživimo kao igru i ako mu pristupimo kao deca sa radošću, izazov koji je naizgled težak, lakše ćemo rešiti i lakše ćemo izaći iz njega, srećni, a ne poraženi!“

Foto: Art photo

Pexels.com

balansdr Veroslava Stankovićishranamedicinanuticionistazdrave navikezdravlje