Tina

personSlađana Milošević
history5 minutes reading

Jednom je prilikom dugogodišnji solista, koncert majstor i prva violina Narodnog Orkestra Radio Televizije Srbije – Momčilo Moma Stanojević, ispričao kako Romi procenjuju koliko je neko talentovan za sviranje violine. Ako svira odlično, oni kažu: „Rođen!“. Ako svira prosečno, oni kažu: „Školovan!“.

Ova simpatična priča mi je odličan uvod za tekst o velikoj Tini Tarner. Koja je rođena da peva i igra!

Sve o Tini možete pročitati ovde, tako da ću u ovom tekstu izneti samo par detalja i ono što je ostavilo najveći utisak o ovoj zvezdi, kraljici rokenrola, nakon gledanja filma TINA, koji smo ove nedelje odgledali na HBO-u! Neverovatno dobro urađen film i neverovatna i inspirativna priča o velikoj Tini.

Takođe, napomena da smo tekst uvrstili u deo PRAVO i ZDRAVO, a ne na naš plesni blog. Jer, Tina jeste pevačica i plesačica, ali je pre svega uzor kako se može živeti PRAVO i ZDRAVO, posle svega što čovek doživi i preživi.

Rođena kao Anna Mae Bullock u Tenesiju 1939. godine došla je sa svojih 17 godina u Sent Luis i tu počela da peva, uz svog budućeg supruga Ajka Tarnera.

Tina i Ajk stvarali su, nastupali i živeli zajedno 16 godina, se četiri sina (dvojicom iz njegovog prvog braka, jednim koga je ona imala pre braka sa Ajkom i jednim zajedničkim detetom). Za to vreme Tina je bila brutalno fizički, psihički i seksualno zlostavljana od strane Ajka.

Igrom slučaja, Tina upoznaje u LA-u devojku koja je bila budista. Ona joj otkriva mantru Namu Myōhō Renge Kyō, koju Tina kasnije godinama izgovara i po 4 sata dnevno. Ova mantra, služi za neutralisanje svih negativnih uticaja karme iz ovog i prošlih života i za postizanje potpune budnosti. Ova mantra pomogla je Tini da krene sa pozitivnim promenama u životu i Tina kaže: U jednom trenutku sam shvatila da su u meni svi koji su mi potrebni da moj život promenim na bolje”. (izvor: Tina Turner – Wikipedia)

1976. godine osmelila se da pobegne od zlostavljača. Nije imala novca, on je uzeo sve što su zajedno stvorili, a dugove zbog otkazanih zajedničkih nastupa morala je da plati Tina. Morala je da počne da radi, sama.

Nakon razvoda, Tini ostaje samo njeno ime – Tina Turner. Odlazi u London i tamo praktično počinje re-brendiranje sebe. Sa R&B-a po kome je bila popularna u Americi, prelazi na rok, koji želi da peva. Uspeh postiže velikim hitom „What’s Love Got to Do with It”, a album Private Dancer izdat u maju 1984. godine, prodat je u 10 miliona primerka.

Tina nikada nije učila da peva, niti da igra. Nije školovana, rođena je za to! 😊

A znate i sami kako izgleda kada Tina nastupa. To se ne uči u školi. To je poziv, misija. To je strast, to je ljubav. Takođe, sama nastavlja karijeru posle saradnje sa Ajkom, tada ima već skoro 50 godina. Na sceni izgleda fantastično, prepuna je energije. Ljubavi.

Sve vreme filma naš je utisak bio da ona nije želela da bude zvezda. Ona je želela da igra, peva, da može pristojno i normalno da živi. Takođe, još jedan utisak je koliko je Tina mudra žena. Odakle je potekla, šta je sve naučila i prošla. Bila je otvorena za novo, za promene, za mudrost.

Na kraju, ne voljena od majke i oca koji su je ostavili kada je bila mala, zlostavljana od strane Ajka, našla je ljubav svog života, Ervina Baha, 1986. godine. Sa njim srećno i mirno živi u Švajcarskoj. Ervin je skoro donirao bubreg Tini i tako joj produžio život.

Meni lično, omiljene su manje poznate pesme Tine Tarner koje obe imaju fantastičan ritam, tako da možete odmah da zaigrate. Nutbush City Limits (The 90s Version) i Steamy Windows.

Izvori:

Tina Tarner — Википедија (wikipedia.org)

Tina (2021 film) – Wikipedia

HBO: Home to Groundbreaking Series, Movies, Comedies & Documentaries

Daimoku – Nam myoho renge kyo – 15 minutes – YouTube

Tina Turner – Wikipedia

Tina Turner – Nutbush City Limits (The 90s Version) [Official Music Video] – YouTube

Tina Turner – Steamy Windows – YouTube

Fotografije:

https://nypost.com/

https://www.rhino.com/

https://www.stvincenttimes.com/

Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs