Mi plešemo

personSlađana Milošević
history5 minutes reading

Ideju za ovaj tekst dala mi je baš Suzana; poslala mi je tekst o tome koliko Šeron Stoun voli da pleše.

A onda su se kao naslov nametnule reči pesme „Mi plešemo“ Prljavog Kazališta, koju svi volimo i znamo.

Da vidimo ko to još voli ples i muziku. Neću pisati o glumcima, jer su ples i muzika svakako deo njihovog posla.

Počeću sa tim da postoji tradicionalno verovanje da su matematičari dobri muzičari i da su matematika i muzika povezane. Kako kaže Timoti Gauers u knjizi „Matematika, sažeti priručnik“: „Posledica toga je da niko nije iznenađen kada sazna da je neki matematičar dobar pijanista, da mu je hobi komponovanje ili da voli da sluša Baha“. Ipak u toj knjizi Gaures jasno daje do znanja da ne postoji direktna veza između matematike i muzike, bar ne dokazana.

Ali evo, na primer. Ajnštajn je obožavao violinu. Kažu da je govorio da nije fizičar, bio bi muzičar. Iz iskustva znam koliko je violina značajna za imaginaciju i drugačije razmišljanje (iako je „frustrirajući instrument u smislu savladavanja“, kako bi rekao Mladi Šeldon). Ajnštajn je govorio da je imaginacija važnija od znanja; obožavao je svoju violinu, zvao ju je Lina. Tvrdio je da mu donosi najviše radosti u životu i za njega je sviranje klasične muzike bila tehnika za razmišljanje.

Još jedan, svetski poznat naučnik, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, Ričard Fajnman takođe je svirao – bubnjeve. Daglas Hofstadter, autor knjige „Čudnovata petlja sam ja“ takođe ima ogromno interesovanje za muziku, koja pomaže da razume kako postojimo, ko smo i odakle smo. Lazar Džamić, naš i svetski priznat stručnjak za marketing, autor nekoliko fantastičnih knjiga takođe svira bubnjeve.

A sada da vidimo ko i kako pleše. U potrazi za poznatim ljudima koji vole ples, naišla sam na ovaj članak (na engleskom jeziku). Tu možete i videti kako izgleda kada neki od poznatih ljudi plešu, kao da ih niko ne gleda. Na tim su fotografijama svi lepo raspoloženi, osmehuju se, osim Putina 😉

A na listi su Kraljica Elizabeta, Princ Čarls, Pablo Pikaso, Če Gevara, Džeki Kenedi…

Osim što obožava konje i svoje pse, kraljica Elizabeta voli i tradicionalni škotski ples.

Zanimljivo je da sam pronašla i duhovitu priču po kojoj je tokom jednog prijema u svom zamku u Vindzoru, kraljica zaplesala sa ostalima uz pesmu grupe ABBA „Dancing Queen“ (Kraljca koja pleše). Neko je primetio da Kraljica pleše, a ona je rekla: „Trudim se da uvek igram uz ovu pesmu, jer ja sam kraljica i volim da plešem.“ 😊

Neke od najlepših izreka o plesu dali su Niče, Ajnštajn, Platon, Konfučije, Džejn Ostin, Jejts, Šekspir, Krišnamurti, Rumi… Neke od njih smo dali u našem blogu. Te su prelepe mudrosti pravi dokaz o važnosti i lekovitosti plesa.

Lično poznajem puno programera, profesora univerziteta, prevodilaca, lekara, terapeuta iz celog sveta koji su odlični plesači. Neki od njih bili su tokom proteklih godina bili moji mentori; sa njima se lakše učilo i savladavalo gradivo, lepo smo „plesali“ zajedno na putu savladavanja novih znanja i veština.

U nekom od narednih tekstova pisaćemo i o njima.

Do tada, plešite ceo dan i noć, kao da vas niko ne gleda 😉

Izvori:

http://uspesnazena.com/mudre-misli/biseri-seron-stoun-najinteligentnije-osobe-u-holivudu/?fbclid=IwAR1GPkSkbEKMN-rOuDV2fCO35313YMPd-czD7AtdFpKzsR8T1fcuTmayriA

https://www.cmuse.org/interesting-musical-facts-about-albert-einstein/

https://www.messynessychic.com/2018/05/16/famous-people-dancing-like-nobodys-watching/

https://www.hellomagazine.com/royalty/2018083061724/the-queen-country-dance-balmoral/

https://sedulia.blogs.com/sedulias_quotations/2008/07/queen-elizabeth.html

Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs