Svemir i ples

Svemir i ples

personSlađana Milošević
history3 minutes reading

Mae Carol Jemison (rođena 17. oktobra 1956. godine) je američka inženjerka, lekarka i bivša NASA astronautkinja.

Postala je prva crna žena koja je otputovala u svemir na brodu Space Shuttle Endeavour. Jemison se pridružila NASA-i 1987. godine i odabrana je za službu u misiji STS-47, tokom koje je bila u orbiti oko Zemlje gotovo osam dana 12. – 20. septembra 1992. godine.

Jemison, rođena u Alabami, a odrasla u Čikagu, diplomirala je na Stanford-u, hemijsko inženjerstvo, kao i afro-američke studije. Završila je i medicinu na Cornell-u. Bila je lekar mirovnog korpusa u Liberiji i Sierra Leone-u od 1983. do 1985. godine i radila je kao lekar opšte prakse.

NASA-u je napustila 1993. godine i osnovala kompaniju za tehnološka istraživanja. Kasnije je osnovala neprofitnu obrazovnu fondaciju. Napisala je nekoliko knjiga za decu i nekoliko puta se pojavila na televiziji, uključujući i pojavljivanje u epizodi Star Trek: The Next Generation. Ima nekoliko počasnih doktorata i primljena je u Nacionalnu žensku kuću slavnih i Međunarodnu svemirsku kuću slavnih.

Sada se već sigurno pitate zašto na ovom blogu pišemo o jednoj NASA astronautkinji?

Razlog tome je činjenica da je, osim svega ovoga o čemu sam pisala, Mae bila i plesačica i koreografkinja! Da, ples je bio njena, kako sama kaže, na smenu prva i druga ljubav; uvek se “takmičila” sa naukom u njenom životu. Velika dilema sa kojom se Mae suočila na fakultetu bila je hoće li ići u New York u medicinsku školu ili postati profesionalna plesačica. Nastupala kao plesačica i kao koreografkinja i za to je bila plaćena.

U više nastupa Mae je objašnjavala zašto je ples koristan i važan. Ona stalno ističe važnost veze nauke i umetnosti.

Preporučujem da pogledate video na kraju teksta: “Kako je to što sam plesač učinilo da sam i bolja astronautkinja”.

“Ples je način da fizički ispitate svet” kaže Mae. „I nauka i umetnost zahtevaju kreativnost, da bi se svet “pomerio” napred“.

Ističe da je najbolje pitanje dobila od devojčice od 12 godina: “Kako je to što si bila plesačica pomoglo da budeš bolja astronautkinja?”. Mae odgovara: “Plesači moraju da budu jako disciplinovani, morate vežbati sve vreme i morate da obraćate pažnju na ljude oko sebe, da pamtite komplikovane strukture i scenarije, da ste „debele kože“ jer morate da prihvatite kritike i usvojite ih. Sve to pomaže”. U svemir je ponela mnogo stvari, među njima i poster jedne plesačice, želeći da i drugi, sa njom odu tamo.

Divna priča o tome kako ples može da vam pomogne da odete u svemir ili na bilo koje drugo mesto gde se ostvaruju vaše želje!

Video „This is how being a dancer makes you a better astronaut“

https://edition.cnn.com/videos/us/2019/06/10/mae-jemison-biography-scn-orig.cnn/video/playlists/moon-space/

Izvori:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mae_Jemison

https://edition.cnn.com/videos/us/2019/06/10/mae-jemison-biography-scn-orig.cnn/video/playlists/moon-space/

Foto: https://www.nasa.gov/

kreativnostnaukaumetnost
Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs