Gluvonemi plesač

personSlađana Milošević
history3 minutes reading

Ušli smo u novu 2022. godinu… Za tu priliku odlučili smo da podelimo jednu inspirativnu priču; priču o gluvonemom mladiću koji pleše i uči druge da plešu. Još jedna lepa priča o prkosnoj moći ljudskog duha. Priču smo našli na strani BBC-a na srpskom jeziku, a tekst na ovoj web strani.

Andrej Dragunov je gluvonemi mladić iz St. Petersburg-a (Rusija), rođen 1991. godine. U njegovoj porodici svu su gluvonemi. Sa 15 godina se zainteresovao za ples. Pamtio je i vežbao pokrete sve dok nije odradio nastup u svojoj školi sa takvim uspehom da ga je to motivisalo da nastavi da pleše. U nekom trenutku u životu, postalo mu je jasno da više ne može da prestane sa plesom.

Andrej je počeo studije na pravnom fakultetu, ali je na drugoj godini odustao zbog angažmana u grupi 158 Crew, s kojom je 2015. stigao do finala Svetskog prvenstva u hip-hop-u, u kojem je učestvovalo 3700 plesača iz 50 zemalja! Ovde možete videti njegov nastup sa grupom.

Kako bi se integrisao u grupu, Andrej se koncentriše na vibracije koje oseća u svom telu i kroz stopala, intenzivno radi na ritmu i pomno prati pokrete svojih partnera. Njegove kolege iz grupe počele su da uče znakovni jezik kako bi komunicirali sa njim.

2005. je bila i godina kada je odlučio da učestvuje na TV plesnom takmičenju “Dance on TNT“; to je takmičenje plesnih talenata u Rusiji. U početku je oklevao da se prijavi, ali je na kraju pristao, jer kako kaže: „Hteo sam da pokažem da to što sam gluvonem nije prepreka. Teškoća ima, kao i na svakom drugom takmičenju, one se moraju i mogu savladati“.

Nakon učešća u ovom TV takmičenju dobio je veliki broj pozivnica za podučavanje i otvorila su se vrata novim projektima, uključujući izložbu fotografija, novu izložbu sa svojom 158 Crew-om i lansiranje kolekcije odeće. U videu BBC-a na srpskom jeziku navodi se da organizuje plesne radionice za decu iz siromašnih porodica, koje želi da nauči da plešu.

Andrej je gluvonem i pleše.

Ako još uvek niste počeli da plešete, sada je vreme!

Hvala vam što nas pratite i čitate. Želimo vam Pravu i Zdravu 2022. godinu!

Izvori:

https://www.unusualverse.com/2021/01/andrey-dragunov-deaf-finger-tutting-dancer.html

https://youtu.be/hNc3weLZSwo

https://www.instagram.com/dragunovandrey/

https://www.bbc.com/serbian/cyr/mozaik-44727816

Photo: pexels.com/cottonbro

Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs