Line dance

personSlađana Milošević
history3 minutes reading

“Morate doći u Teksas na Kongres, odličan roštilj i da naučite line dance!”.

Tako je glasio poziv za prisustvo Svetskom kongresu logoterapije u Dalasu 2017. godine,  na koji smo svakako planirali da idemo jer me je čekala odbrana specijalističkog rada nakon studija logoterapije u Institutu Viktor Frankl, Teksas.

Ko može da odoli roštilju u Teksasu? (u Beogradu odličan teksaški roštilj možete probati u https://holysmokes.rs/ ). Naknadno smo shvatili da je i line dance isto tako neodoljiv, kao i roštilj, jahanje po Teksasu, prelepi gradovi Dallas i Forth Worth, rodeo, umetnost čuvenog Deep Elm-a i mnogo, mnogo toga lepog i zanimljivog zbog čega bi svakako trebalo posetiti Lone State Star!

Line Dance (da prevedemo ovde bukvalno: “Ples u liniji”) je koreografski ples u kome grupa ljudi pleše uz ponavljajući redosled koraka, pri čemu su poređani u jednu ili više linija ili redova. Ove linije obično su sve okrenute u istom smeru, ređe jedna prema drugoj. Za razliku od plesa u krugu, plesači u liniji nisu u fizičkom kontaktu jedni sa drugima. (Izvor: Line dance – Wikipedia)

Tačno poreklo line dance-a nije sasvim jasno. Uopšte, rast i popularnost line dance-a uglavnom je vezan za kantri muziku.

Verovatno je da neki od koraka i terminologije korišćenih u modernom line dance-u potiču od plesova koje su u Severnu Ameriku doneli evropski migranti 1800-ih. Tokom 1860-ih – 1890-ih, započeo je stil koji će kasnije biti poznat kao kantri-vestern ples. Škole u Sjedinjenim Državama počele su da uključuju ​​ples, posebno narodni ples, u časove fizičkog vaspitanja 1900-ih, što je populariziralo narodni i kantri ples kao društvenu aktivnost. (Izvor: Line dance – Wikipedia)

Video za pesmu Billy Ray Cyrus-a iz 1990.godine, „Achy Breaky Heart“ zaslužan je za lansiranje line dance-a u mainstream. Ovde je službeni video te pesme.

Devedesetih godina prošlog veka, veliki hit „Macarena“ takođe je popularizovala line dance.

Ovo je moj omiljeni video sa uputstvima kako plesati Achy Breaky Heart.

Probajte line dance uz ovaj video, jako zabavno!

IZVOR

Texas – Wikipedia

Line dance – Wikipedia

Learn About Line Dancing | Discover a Hobby

Billy Ray Cyrus – Wikipedia

Achy Breaky Heart – Wikipedia

Billy Ray Cyrus – Achy Breaky Heart (Official Video) – YouTube

Foto: Unsplash.com

Privatna galerija – Slađana Milošević

kongreskoreografski plesline danceTexas
Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs