Biografija slavne plesačice Rite Moreno

personSlađana Milošević
history3 minutes reading

Ovih dana gledamo na Netflix-u seriju „One Day at a Time“. Sitkom, koji obrađuje važne i aktuelne teme na ozbiljan način. Jedan od likova u seriji je Abuelita/baka Lidija koju igra čuvena Rita Moreno, koja ove godine puni 90 godina! Što ne biste mogli ni da pretpostavite, ona i dalje ima predivno držanje, svojstveno plesačima.

U svojoj karijeri Rita Moreno, kao svega nekoliko glumaca ikada, osvojila je nagrade: Emmy, Grammy, Oscar i Tony!

Rita Moreno (Rosa Dolores Alverío Marcano) je rođena u mestu Humacao u Portoriku, 1931. godine. Njena majka preselila se u SAD tačnije New York 1936. godine, i sa sobom je povela i malu Ritu.

Tu je Rita počela da pohađa prve časove plesa, ubrzo nakon dolaska u New York, sa španskim plesačem poznatim kao „Paco Cansino„, koji je po ocu bio stric velike filmske zvezde Rite Hayworth. Kada je imala 11 godina, Rita je pozajmljivala glas verzijama američkih filmova na španskom jeziku. Prvu ulogu na Broadway-u, kao „Angelina“ u Skydrift-u dobila je kada je imala manje od 13 godina, što je privuklo pažnju holivudskih lovaca na talente.

Filmska karijera Rite Moreno započela je u kasnijim godinama Zlatnog doba Hollywood-a. Stalno je glumila u filmovima tokom 50-ih godina prošlog veka, obično u malim ulogama. Moreno nije volela većinu svog filmskog rada u tom periodu, jer je smatrala da je su uloge koje je dobijala vrlo stereotipne.

Godine 1961. Moreno je dobila ulogu Anite u brodvejskom mjuziklu West Side Story. Moreno je za tu ulogu dobila nagradu Oskar za najbolju glumicu u sporednoj ulozi. Nakon što je osvojila Oskara, verovala je da će moći  da nastavi da igra manje stereotipne filmske uloge, ali se to na žalost nije dogodilo.

Od 1971. do 1977. godine, Moreno je bio glavna glumica u seriji PBS za decu The Electric Company. Njeno pojavljivanje u The Muppet Show-u donelo joj je nagradu Primetime Emmy za izvanredno pojedinačno izvođenje u estradnom/muzičkom programu, 1977. godine (Ovde možete videti Ritu Moreno kako pleše – prava magija!). Kao rezultat toga, postala je treća osoba (nakon Richarda Rodgersa i Helen Hayes) koja je osvojila nagrade Oscar (1962), Grammy (1972), Tony (1975) i Emmy (1977), što se često naziva i „EGOT“. Naredne, 1978. godine osvojila još jednu nagradu Emmy, za gostovanje u tri epizode serije The Rockford Files.

Moreno će glumiti i biti izvršna producentkinja zajedno sa Steven-om Spielberg-om, u rimejku West Side Story, koji će se pojaviti do kraja ove godine.

Od svoje šeste godine Rita Moreno sanjala je da ima svoju zvezdu na Holivudskom Bulevaru Slavnih. Taj san ostvario joj se 1995. godine, i tada je plakala od radosti.

Karijera Rite Moreno traje duže od 80 godina! Neverovatno je koliko je vitalna i kako predivno držanje ima i danas sa 90 godina, koliko će napuniti 11. decembra ove godine.

Nema problem sa tim da je zovu “starom gospođom”. Ali isto tako, što se nje tiče, kako kaže: “Ne postoji baš ništa za šta ste suviše stari da to uradite”.

Izvori:

https://www.upi.com/Entertainment_News/Movies/2021/01/30/Rita-Moreno-says-she-regrets-staying-with-husband-for-46-years/1501611969194/

https://en.wikipedia.org/wiki/Rita_Moreno

https://www.instagram.com/theritamoreno/

https://www.factinate.com/people/facts-rita-moreno/

Foto: https://www.npr.org/2021/06/07/1003905260/rita-moreno-on-west-side-story-and-becoming-the-role-model-she-needed

https://www.pasadenastarnews.com by Austin Hargrave

https://www.britannica.com/biography/Rita-Moreno

glumicamjuziklplesačicaRita moreno
Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs