Miloš Vulović

Srpsko narodno kolo

personSlađana Milošević
history5 minutes reading

Srpsko narodno kolo upisano je 9. decembra 2017. godine na UNESCO spisak nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Reč kolo znači: igra u krug koji ide uokolo naokolo, lanac međusobno povezanih igrača, magijsku radnju, zato što se zatvaranjem kruga štiti zajednica od svega što bi moglo da joj nanese zlo. Kolo je i srpska nacionalna igra, deo priče o onome što jesmo, vrednost po kojoj nas ceo svet prepoznaje. I zato ga treba čuvati i sačuvati (Izvor: Nematerijalna baština – SRPSKO KOLO – B92, preuzeto iz Magazina Status, 9.12.2011.)

Koliko je staro kolo, od kada se igra, ne zna se. Smatra se da su stari Sloveni verovali da će energičnim kretanjem tela i okretanjem doprineti da se i Sunce veselo okreće. U prošlom veku je sasvim sigurno bilo deo seoske pa i gradske svakodnevnice, istraživači misle da je postojalo i u 19. veku, i pretpostavljaju da je igrano i vek pre toga. (Izvor: Nematerijalna baština – SRPSKO KOLO – B92, preuzeto iz Magazina Status, 9.12.2011.)

Zna se da su kolo nekad najviše igrali u centralnoj i zapadnoj Srbiji, pa da je zatim postalo narodna igra cele Srbije.

Učenje direktnim učešćem u kolu najčešći je način prenošenja veština, a vešti i iskusni igrači motivišu druge igrače, budeći u njima želju za učenjem i poboljšanjem sopstvenih performansi. Znanje se stiče i kroz redovan obrazovni sistem, kao i u baletskim i muzičkim školama (Izvor: Kolo, traditional folk dance – intangible heritage – Culture Sector – UNESCO)

Najlepša srpska KOLA su (redosled nije znak ni važnosti ni kvaliteta): Moravac, Užičko kolo, Čačak, Vranjansko kolo, Takovsko kolo, Zlatiborske dvojnice, Devojačko kolo, Ciganski urnebes, Dunavski vrtlog, Zvečansko kolo, Timočki brzak, Šumadijsko kolo…

KOLO podstiče energiju i kolektivnu i individualnu, pozitivnost, i polet. (Izvor: Nematerijalna baština – SRPSKO KOLO – B92, preuzeto iz Magazina Status, 9.12.2011.)

Za nas u Srbiji KOLO je više od igre. Ne može se to opisati rečima, to mora da se doživi i oseti.

U ovom video zapisu možete videti izvođenje kola koja izvodi KUD “Oplenac” Topola i predstavaljaju Igre-kola Topličkog kraja: Cveto mori cveto; Cela kolo; Eleno; Drdavke; Šestica; Žikino kolo; Toplički čačak; Ćeramidžijsko kolo.

I na kraju, jedno novokomponovano kolo u maestralnom izvođenju Miloša Mihajlovića /klavir/ profesora Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Aleksandra Sofronijevića /harmonika/. Kompozitor: Ljubiša Pavković.

Pitam se da li samo sedite i slušate ili igrate? 😊

Izvori:

1) Kolo, traditional folk dance – intangible heritage – Culture Sector – UNESCO

2) Srpska narodna kola — Vikipedija, slobodna enciklopedija (wikipedia.org)

3) Nematerijalna baština – SRPSKO KOLO – B92

4) Medeno kolo – /acoustic version/ – YouTube

5) Miloš Mihajlović – Official Website (milosmihajlovic.com)

6) Ljubiša Pavković – Wikipedia

7) КУД „Опленац“ Топола (@kudoplenactopola) • Instagram photos and videos

Fotografije: privatna galerija

Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs