Energija sa plesnog podijuma

personSlađana Milošević
history3 minutes reading

Ako volite vesti iz nauke sigurno ste čuli za dr Sabine Hossenfelder.

Redovno pratim njen Youtube kanal, sa zanimljivim vestima iz sveta fizike i nauke uopšte. Vesti iz nauke od 12.10.2022. možete videti ovde i baš na kraju tog video zapisa dr Hossenfelder priča o plesu kao obnovljivom izvoru energije!

U pretrazi o kompaniji SWG3 koju dr Hossenfelder pominje, a koja je počela sa korišćenjem plesa kao obnovljivog izvora energije, pronalazim vesti na ovom sajtu.

Dvorana SWG3 u Glazgovu počela je da proizvodi sopstvenu obnovljivu energiju od toplote tela plesača na plesnom podijumu.

Prema vlasnicima, ovaj sastav, poznat kao Bodyheat, omogući će im da potpuno isključe plinske kotlove u prostoru, smanjujući emisiju CO2 za oko 70 tona godišnje. Instalacija Bodyheat sistema trajala je tri godine i koštala 600.000 funti. Projekt je podržala škotska vlada i u velikoj meri subvencionirala kroz niz bespovratnih sredstava. Međutim, ušteda na računima za energiju omogućiće povraćaj investicije za otprilike pet godina, zavisno od troškova (Izvor: Glasgow venue starts generating power from fans dancing (nme.com)).

Sastav je dizajnirala konsultantska kuća za geotermalnu energiju TownRock Energy.

Ovde možete poslušati 6-minutni razgovor s Andrewom Fleming-Brownom, direktorom kompanije SWG3, da biste saznali više o samom projektu i kako sistem “radi”.

Prema podacima sa ovog sajta energija prikupljena tokom jedne noći plesa dovoljna je da se 125 sati gleda TV program ili da mašina za veš radi 75 puta!

Daljom pretragom, pronalazim da ovo nije novina kako je dr Hossenfelder predstavila u svom video zapisu; naime primer su pametne pločice britanske kompanije Pavegen koja je još pre desetak godina osmislila podnu oblogu koja kinetičku energiju koja se stvara hodanjem pretvara u električnu. Energija se možete generisati od koraka dok ljudi hodaju po njima (Izvor: Drveni podovi koji generišu električnu energiju – Gradjevinarstvo.rs). Koriste se osim u dvoranama za ples, na fudbalskim stadionima i atletskim stazama, kao i pojedinim gradovima (London, Vašington).

Izvori:

Sabine Hossenfelder – Wikipedia

Sabine Hossenfelder – YouTube

What is spooky action at a distance? Unidentified Aerial Phenomena in Ukraine, and more – YouTube

Glasgow venue starts generating power from fans dancing (nme.com)

BODYHEAT – a world first! | TownRock Energy

How could body heat slash CO2 emissions of a Glasgow nightclub? – YouTube

Dance Yrself Green: can clubbing generate renewable energy? | DJMag.com

Drveni podovi koji generišu električnu energiju – Gradjevinarstvo.rs

Foto: https://djmag.com/

Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs