Ples Viktora Frankla

personSlađana Milošević
history3 minutes reading

Ranije smo već pisali ovde na našem blogu o vezi logoterapije i muzike i logoterapije i pokreta.

Logoterapija je treća bečka škola psihoterapije čiji je tvorac dr Viktor Frankl.

Univerzitetski profesor, Dr Viktor Emil Frankl neurolog, psihijatar, osnivač logoterapije i egzistencijalne analize, rođen je 26. marta 1905. godine u Beču, umro je 02. septembra 1997. godine u Beču.

U stručnim krugovima, Logoterapija i egzistencijalna analiza poznata je kao treća bečka škola psihoterapije. Prvom se naziva psihoanaliza Sigmunda Freuda, a drugom škola individualne psihologije Alfreda Adlera.

Životni put i rad Viktora Frankla u osnovi je obeležen ličnim iskustvom patnje, preživljavanjem strahota Drugog svetskog rata u četiri nacistička koncentraciona logora. Nakon oslobođenja imao je samo 38 kilograma. U nacističkom režimu izgubio je prvu suprugu (i dete), brata, roditelje i većinu prijatelja. Nakon povratka u Beč našao se pred potpunim ništavilom. Ipak, umesto očaja, probudila se u njemu volja za životom, neodoljiva potreba da patnje koje je doživeo, pretvori u iskustvo smisla. Bolno iskustvo besmisla bilo je prekretnica života mladog i perspektivnog lekara i potvrdilo mu je, jednom i zauvek, da je osnovni pokretač ljudskog života njegova potraga za smislom. Frankl je gradio logoterapiju na dubinama svojih saznanja koje nisu bile samo teoretske, nego rezultat njegovih životnih iskustava: kroz pakao pronaći put do svetla, do smisla. (prevedeno i prilagođeno sa sajta: www.logoterapija.com)

Frankl je autor brojnih zapaženih stručnih knjiga. Napisao je 32 knjige, a njegovi su radovi prevedeni na 32 jezika i prodati u milionima primeraka. Samo jedno od njegovih dela, knjiga „Zašto se niste ubili, traženje smisla življenja“ (izvorno: „Man’s Search for Meaning“), prodato je u više od deset miliona primeraka.

Ples Viktora Frankla osmislio je plesač Falkner Discher, oduševljen knjigom „Zašto se niste ubili, traženje smisla življenja“. Ples možete pogledati ovde. Falkner je profesionalni igrač i instruktor na  St. Paul’s School and Underground Dance Academy.

Izvori:

https://www.youtube.com/watch?v=y4Oeo1p6mUY&t=136s

https://falknerdischer.com/

https://themeandintention.com/

https://www.instagram.com/falknerdischer/

www.logoterapija.com

Foto: pexels.com/cottonbro

Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević,

LogoCoaching. 432 Hz. Music. J. S. Bach. Aikido Philosophy. Quantum Mechanics. Nature.

LogoCoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Logoterapija je treća bečka škola psihoterapije (posle Frojdove psihoanalize i Adlerove individualne psihologije).

Daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije, smislu trpljenja, smislu našeg celog doživljavanja i stvaranja.

Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju.

U logoterapiji fokus je na budućnost pacijenta, na zadatke i smisao koje pacijent tek treba da ispuni u svojoj budućnosti.

Ukoliko Vas zanima nešto više detalja, Slađani možete pisati na kontakt@plesigrad.rs

Izbornik