Ples i priroda II deo

personSlađana Milošević
history3 minutes reading

Ranije smo već pisali o plesu i prirodi.

Ovde danas nastavljamo priču. Tačnije, delimo dve priče. Jedna je o pingvinima koji plešu kako bi preživeli, a druga o balerini koja pleše kako bi sačuvala labudove.

Na Antarktiku je izuzetno hladno, pa carski pingvini izvode masovni ples kako bi se ugrejali u tako surovoj klimi. Pingvini se skupljaju; njihovo ponašanje je očigledno instiktivna akcija kako bi preživeli u ovoj surovoj klimi.

Te se jedinstvene ptice, koje ne lete, skupe se kako bi se ugrejale ne samo tokom najhladnijih temperatura, već i zbog jaja i mladunaca. Ako jedan vodeći carski pingvin napravi i najmanji pokret u bilo kojem smeru, cela masa nastaje u talasu crno-belih pernatih tela kako bi se zadržala toplota.

Fizičar Daniel Zitterbart sa univerziteta Erlangen-Nürnberg u Nemačkoj proučavao je jata carskih pingvina. Otkrio je da počinju da se zbližavaju i kad se temperature spuste ispod nule. Ptice se međusobno koriste telesnom toplinom i masom kako bi izbegle vetar i hladnoću.

Ovo je divan primer kako ples povezuje, ali i omogućuje da se preživi.

Baš kad sam pronašla ovaj članak o pingvinima koji plešu, pojavila se vest da je ruska balerina iz svetski poznatog Marijinskog teatra odevena u kostim izvodila scene iz Labudovog jezera Čajkovskog… doduše ne na pozornici, već na zaleđenom Finskom zalivu. Ovo je način na koji se Ilmira Bagrautinova protivi izgradnji luke u zalivu Batareinaya, popularnoj plaži oko 100 km zapadno od Sankt Petersburga, drugog najvećeg ruskog grada. Bagrautinova je plesala na -15C i objavljivala svoje video-zapise na društvenoj mreži. Ona se nada se da će njen nastup spasiti prave labudove koji se gnezde u zalivu.

Tako izgleda ples u ekološkom aktivizmu.

Kako taj ples na -15C izgleda možete pogledati ovde.

Izvori:

https://guardianlv.com/2013/12/emperor-penguins-perform-mass-dance-to-stay-warm/

https://ca.news.yahoo.com/ballerina-dancing-ice-real-swan-202019680.html

https://www.bbc.com/news/av/world-europe-56300514

Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs