Magični pokreti

Magični pokreti

personSlađana Milošević
history2 minutes reading

Već ranije sam u članku „Zašto nam je pokret važan“, na ovom blogu, pisala o tome da je ruski mistik Gurdjijev govorio da u pokretima postoji znanje koje se prenosi sa kolena na koleno, da pokreti mogu da predstavljaju kosmičku istinu koju posmatrač može da razume. Ovi pokreti mogu odvesti do drugog nivoa razumevanja nas samih i sveta oko nas.

Slično je tvrdio i Karlos Kastaneda i više o tome možete pročitati u njegovoj knjizi „Magični pokreti (Mudrost šamana drevnog Meksika u praksi)“.

U toj knjigi Kastaneda kaže: „Don Juan je nagađao da su pokreti koje su tela tih šamana nehotice izvodila u stanju povišene svesti, zapravo neka vrsta skrivenog nasljeđa čovečanstva, nešto što se čuvalo i otkrilo tek onima koji su to tražili. Opisao je te šamane kao ronioce koji su, i ne znajući, izronili to nasljeđe. Rekao je da su ti čarobnjaci počeli pomno povezivati pokrete kojih su se sećali. Njihov se napor isplatio. Uspeli su povezati pokrete koje su pre smatrali automatskim reakcijama tela u stanju povišene svesti. Ohrabreni takvim uspehom, zatim su povezali stotine pokreta koje su izvodili nikad ih ne pokušavajući klasifikovati u nekakav razumljiv sastav. Verovali su da se u stanju povišene svesti ti pokreti događaju spontano i da neka sila upravlja njihovim učinkom bez uplitanja njihove volje“.

Don Juan je objasnio da svi imamo „pripadajuću“ energiju, koju ne možemo promeniti. Budući da ne možemo povećati svoju pripadajuću energiju, jedina mogućnost otvorena čarobnjacima drevnog Meksika bila je pre-namena te energije. Za njih je postupak pre-namene počinjao magičnim pokretima i njihovim delovanjem na fizičko telo.

U našem se telu nagomila stres koji onda „zatvori“ i „blokira“ energetsko telo koje imamo oko sebe. Jedini način da se oslobodimo tog stresa i rasteretimo, „očistimo“ i „otvorimo“ energetsko polje jeste izvođenjem pokreta.

Odmah sam otišla na YouTube da vidim da li postoje snimci izvođenja magičnih pokreta. Pronašla sam upozorenje da to nije tai-či, niti bilo šta slično, nije nikakva vežba, to su magični pokreti!

Ono što sam videla jeste podsetilo na tai-či, onda na pokrete kod skijanja, i naravno mnogo je podsetilo na elemente različitih plesova.

A kao što znamo, mi koji nismo šamani 😊, svi ovi pokreti zaista čine da se osećamo mnogo bolje. Pitajte svakog skijaša, svi uživaju u tome! Zašto nam se energija poveća, osećamo se bolje, rasterećeno i oslobođeno stresa…

Pokreti… Magični…

Igrajte i uživajte u vašem Svetu Igre koji leči!

Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs