Mentalna snaga gospođe Edith Eger (94) ili – Izbor je tvoj!

personSlađana Milošević
history7 minutes reading

Nalazimo se u izazovnom trenutku istorije i sa mogućnošću početka trećeg svetskog rata. Tužno i uznemirujuće. Naročito jer dolazi nakon više od dve godine pandemije, koja nije bila laka.

U ovim teškim i izazovnim vremenima svi pokušavamo da nađemo načine kako se nositi sa svim događajima. Tražeći informacije na internetu, na Facebook-u sam upravo pronašla ovaj video podeljen na jednoj od grupa čija sam članica: Viktor E. Frankl – Logotherapy & Existential Analysis.

11 minuta koje nam svima mogu vratiti nadu! Neverovatna dr Edith Eger, koja je preživela holokaust, govorila je 2018. godine za BBC Breakfast kako pomaže drugima da se oporave od traume: Inspirational Auschwitz survivor tells Breakfast how she helps others recover from trauma – YouTube

Bila sam zaista dirnuta ovim videom i porukom, a saznala sam da je Edith plesačica. Dakle, evo nas s pričom o njenom neverovatnom životu i snazi.

Ovo su informacije sa Wikipedia-e.

Edith Eger je najmlađa ćerka Lajosa i Ilone Elefánt, mađarskih Jevraja, rođena 1927. godine na području koje je, u vreme njenog rođenja, bilo u Čehoslovačkoj. Njen rodni grad danas su Košice u Slovačkoj.

Edith je pohađala gimnaziju i časove baleta. Bila je članica mađarske olimpijske gimnastičke reprezentacije. Godine 1942. izbačena je iz gimnastičkog tima zbog novih anti-jevrejskih zakona koje je tada donela Vlada Mađarske. Njena starija sestra Clara bila je violinistkinja i primljena je na studije u Budimpešti. Tokom rata Claru je skrivala njena učiteljica muzike. Njena sestra Magda bila je pijanistkinja.

U martu 1944. Edith je bila prisiljena da živi u getu Košice sa roditeljima i sestrom Magdom. U maju te godine deportirani su u Auschwitz. Kada je izabrana za plinsku komoru, od majke ju je odvojio Josef Mengele, lično i tako je ona preživela. Njena majka ubijena je u gasnoj komori.

U svojim memoarima Edith je ispričala da ju je iste večeri Mengele naterao da zapleše za njega u svojoj baraci.

Prema njenim memoarima, boravila je u raznim logorima. Nacisti su evakuisali Mauthausen i druge logore kako su se približavali Amerikanci i Rusi. Edith je bila u maršu smrti sa svojom sestrom Magdom prema logoru Gunskirchen, udaljenom oko 55 kilometara. Uslovi u tom logoru bili su toliko loši da je morala da jede travu kako bi preživela, dok su se ostali zatvorenici okrenuli kanibalizmu. Kada je američka vojska oslobodila, prema njenim rečima, ona je ostavljena da umre među mrtvim telima. Navodi da ju je spasio vojnik nakon što je video kako joj se ruka pomera. Vojnik je brzo potražio pomoć lekara i spasio joj je tako život. Tada je imala 32 kilograma, slomljena leđa, trbušni tifus, upalu pluća i pleuritis. (Izvor: Wikipedia)

Edith i Magda oporavile su se u američkim poljskim bolnicama i vratile se u rodni grad gde su pronašle svoju sestru Claru. Njihovi roditelji i Edithin zaručnik Eric nisu preživeli Auschwitz. Udala se za Bélu (Albert) Égera, koga je upoznala u bolnici. I on je preživeo holokaust. Godine 1949., nakon pretnji komunista, pobegli su zajedno sa ćerkom u Sjedinjene Države. Tamo je patila od ratne traume i krivice što je preživela, a o ratu nije htela da razgovara sa svojom decom. (Izvor: Wikipedia)

Edith se sprijateljila sa dr Viktorom Franklom, otišla na terapiju i doktorirala kliničku psihologiju na Univerzitetu Texas, u El Pasu 1978. Takođe je dobila licencu za praksu kao psiholog. Otvorila je terapijsku kliniku u Kaliforniji i radila na fakultetu Univerziteta u San Dijegu. (Izvor: Wikipedia)

Godine 1990. vratila se u Auschwitz kako bi se suočila sa svojim potisnutim emocijama. Svoja iskustva objavila je u svojoj prvoj knjizi Izbor 2017. godine. (Izvor: Wikipedia)

U svom radu kao psihoterapeut, Edith pomaže klijentima da se oslobode svojih misli i pomaže im da odaberu slobodu. Knjiga Izbor je postala bestseler New York Times-a i Sunday Times-a. U svojoj drugoj knjizi Dar (2020.) podstiče čitaoca da promeni misli koje nas, prema njoj zatvaraju i destruktivna ponašanja koja nam smetaju. Ono što nam se u životu događa nije na kraju najvažnije, kaže ona. Najvažnije je što radimo sa svojim životima. (Izvor: Wikipedia)

Suprug Béla Eger umro je 1993. godine. Imaju zajedno troje dece.

Na njezinom Instagram profilu pronalazim sam da je prije nekoliko meseci preminuo njen dečko i plesni partner, Gene.

Uvek je i uprkos svemu birala da nastavi da živi. I pleše!

Hvala Ti, neverovatna Edith!

Izvori:

Viktor E. Frankl – Logotherapy & Existential Analysis

Home – Dr. Edith Eger (dreditheger.com)

BBC Breakfast – YouTube

Holokaust – Wikipedija (wikipedia.org)

Inspirational Auschwitz survivor tells Breakfast how she helps others recover from trauma – YouTube

Edith Eger – Wikipedia

Dr. Edith Eger (@dr.editheger) • Instagram photos and videos

Viktor Frankl – Wikipedia

The Choice | Book by Edith Eva Eger | Official Publisher Page | Simon & Schuster (simonandschuster.com)

The Gift – Dr. Edith Eger (dreditheger.com)

Foto:

https://www.lajollalight.com/lifestyle/sd-cm-ljl-eger-people-20181111-htmlstory.html

https://www.dailymail.co.uk/femail/article-8633477/She-survived-Auschwitz-92-Dr-EDITH-EGER-says-Learn-love-life.html

DarEdith EgerIzbormentalna snaga
Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs