Vipassana meditacija

personSlađana Milošević
history2 minutes reading

Kad doživiš istinu, nestaje ludilo pronalaženja krivice u drugima.

S. N. Goenka

Pokret Vipassanā, koji se naziva i Pokretom meditacije uvida i Američkim pokretom vipassane.

Vipassana je klasična budistička meditacija. Svi mogu da vežbaju, jer nema u njoj ničeg religioznog.

Vipassana ne uključuje nikakve ezoterijske tehnike i jedino što je potrebno je videti stvarnost onako kako se manifestuje u bilo kojem trenutku. Na jeziku Palija reč vipasyana znači videti stvari jasno, što je suština prakse Vipassane.

Yuval Noah Harari, izraelski intelektualac, istoričar i profesor na Odseku za istoriju na hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu i autor bestselera „Sapijens: Kratka istorijat čovečanstva“ (2014.) praktikuje ovu meditaciju dugi niz godina. On kaže „Praktikujem da bih jasnije sagledao stvarnost. Da bih mogao da vidim šta je stvarnost, što se događa upravo ovde, upravo sada. Ne radim to zbog nekakve vere, ni da bih bio u kontaktu sa ovom ili onom silom… To je „stvar“ bez dogme koju sam našao u svom životu. Treba samo posmatrati što se događa upravo sada, bez pokušaja nametanja bilo koje priče, bez pokušaja da je promenite.“

Osnovni princip Vipassane je očekivati ​​ništa i prihvatiti sve. Iskustva dolaze i odlaze. Ovaj se princip naziva „jednakost“. Zahteva da ne žudite za prijatnim iskustvima i ne pokušavate izbeći ona neprijatna. Iskustva bi trebalo primetiti samo iz perspektive nepristranog promatrača. Bilo da je reč o negativnom ili pozitivnom iskustvu, sva iskustva imaju zajedničku „osobinu“ – nastaju i onda prolaze.

Iskustva koja primetite mogu biti vaše telesne senzacije, osećaji ili misli.

Postoje različiti načini kako se Vipassana može vežbati. Trenutno je najpopularnija tradicija S. N. Goenka. Osim Goenkine Vipassane, postoji i još jedan moderan način vežbanja: Shinzen Young-a, opisana u audio knjizi „Pet klasičnih meditacija“.

Dok je Goenkina verzija Vipassane dublja i može doneti značajnije rezultate, Shinzen Young’s Vipassana deluje svakodnevno. Čak i nekoliko minuta prakse može dati pozitivne rezultate. Aplikaciju možete preuzeti ovde: https://vipassana.app/about Ili jednostavno koristiti neki od YouTube kanala (like this one: https://www.youtube.com/watch?v=CfNhzZsRwfU).

Izvori:

www.wikipedia

https://vipassana.app/about

https://www.youtube.com/watch?v=i1_YhlXiuxE

https://www.youtube.com/channel/UCm0DzZGAkcdJwYRTVWnSnoA

https://www.youtube.com/watch?v=CfNhzZsRwfU

Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs