Ples kao terapija za parove

personSlađana Milošević
history5 minutes reading

Imala sam ideju da ovaj tekst pripreme moji dragi prijatelji, bračni par koji ima ukupno tri doktorata: ona dva, on jedan! U jednom trenutku pre nekoliko godina krenuli su u plesnu školu. Sećam se jasno koliko su im ti časovi plesa prijali. Smislila sam naslov koji se i Suzani i meni dopao: „Tri doktorata jednog plesnog para“! Pa me je onda naslov naveo me na to da napišem ovaj tekst o plesu kao terapiji za parove.

Nadam se da će nam u budućnosti moji divni prijatelji napisati jedan tekst o svom iskustvu sa školom plesa i plesom uopšte, a do tada evo priče o tome zašto biste kao par mogli da počnete da plešete.

Počeću sa pričom koju sam već sam podelila u ovom tekstu na našem blogu. Pomenula sam klijenta koji mi je u jednom trenutku, shvativši da pišem tekstove na Ples i Grad blogu rekao da razmišlja da nagovori suprugu da plešu. Kaže: „Nagovaram ženu da idemo (na ples). Ako ništa drugo gledaćemo se u oči dva sata“. Potpuno je u pravu, ples jeste odlična terapija za bračne parove.

U tekstu časopisa Today iz 2009. našli smo jednostavno objašnjenje; autorka članka Lois Elfman, razgovarala je sa profesionalnom plesačicom Elenom Grinenko, koja kaže: “Što se tiče terapije za parove, ples je idealan. Ples uči mnogo o odnosu između muškarca i žene, para. Ples zahteva dobru etiku i komunikaciju, i dobar „jezik tela““.

Profesionalni plesač koji je angažovan u emisiji “Ples sa zvezdama,” Tony Dovolani u istom članku kaže:

“To je kao da ste našli novu ljubav jedno za drugo. Učenje novih koraka zahteva da par na tome radi zajedno. Oni se gledaju u oči, razmišljaju zajedno o sledećem koraku. Otvaraju se novi kanali energije, oseća se veća povezanost. Sve kao da se ponovo rađa“.

Dovolani kaže da učenje plesa jeste učenje komunikacije i poštovanje se takođe povećava. Fizička aktivnost sama po sebi je odlična za umanjenje stresa i povećava pozitivna osećanja u zajedničkom iskustvu i vremenu koje je par izdvojio samo za sebe.

I da, sve je ovo tako logično i mogli smo do tih zaključaka da dođemo i sami. Ali da vidimo ipak i šta kažu istraživanja i drugi terapeuti. Tekst koji sledi preuzet je i prilagodjen sa sajta: Why Marriage Counselors Recommend Dancing – Arthur Murray Studios

.

Ples: Osveženje braka

Prema Američkom udruženju psihologa (APA) dosada je jedan od najvećih ubica veza. Problem je u tome što je lako dopustiti da dosada uđe u dugotrajnu vezu. Za zdravu vezu potrebna je otvorena komunikacija i činiti sve da veza bude interesantna (izvor: Happy couples: How to keep your relationship healthy (apa.org))

Kada se zapadne u kolotečinu, najbolje je uvesti nešto novo. Stručnjaci preporučuju izbacivanje iz rutine i isprobavanje novih stvari. Jer i odlazak u isti restoran iz nedelje u nedelju, koliko god je to vreme samo za par, postaje vremenom dosadno.

Zašto je ples dobar kao nešto novo? Ples kao što smo već rekli, pre svega uključuje fizičku povezanost. Kontakt uzrokuje oslobađanje hormona kao što je oksitocin za koji je poznato da pomaže da se oseti ljubav i povezanost sa drugima. I ne samo to, već ples zahteva stalno usklađivanje sa partnerom. Kada na ovaj način koristite govor tela, oboje ćete se osećati više emotivno usklađeniji, pokazuju studije. Druga studija pokazala je da bavljenjem telesnom aktivnošću, kao što je ples, “parovi prijavljuju da su zadovoljniji svojim odnosima i više zaljubljeni u svog partnera”.

Kao terapeutkinja, dr. Hokule’a Borofsky u ovom tekstu u potpunosti podržava ples kao oblik terapije što je potvrdilo i njeno lično iskustvo. Ples nudi savršene uslove za ponovno zbližavanje parova. Ples je, kako ona ističe, koketna, seksi, zabavna i uzbudljiva aktivnost koja može vratiti deo te energije sa medenog mesecu u vezu. Srce vam kuca brže, dlanovi vam se mogu znojiti, a otkucaji muzike pozitivno utiču na duh. Doživljavanje ovoga sa svojim partnerom nudi vam priliku da se ponovo zaljubite u svog partnera.

I ne samo to, ples otklanja dosadu. Sa plesom se nikada ne zna što se može očekivati. Telo se kreće, potrebno je potpuno pratiti partnera. Sa promenom otkucaja i pomeranjem, stalno treba biti usredsređen na sledeći korak i napraviti ga zajedno. Na plesnom podijumu nema dosade! Ovaj doživljaj sa svojim partnerom otvara komunikaciju, radost i zabavu.

Na Facebook strani Dancing in Delta sumirane su koristi plesa za parove:

  • Kvalitetno vreme provedeno zajedno
  • Stvara se jaka veza
  • Ples je timski rad
  • Osećanja se izražavaju

Dok očekujemo tekst našeg para sa tri doktorata, šaljemo vam dobre vibracije i nadamo se da plešete što više i što češće.

IZVORI:

Why dancing is like couples therapy (today.com)

https://www.facebook.com/danceindelta/photos/pcb.4439353309435797/4439349749436153/

Happy couples: How to keep your relationship healthy (apa.org)

Why Marriage Counselors Recommend Dancing – Arthur Murray Studios

Foto: Pexels.com/Arina Krasnikova

Pexels.com/Polina Tankilevitch

Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs