PLES GRKA ZORBE – IZRAZ LEPOTE I AGONIJE ŽIVLJENJA

Ples Grka Zorbe – izraz lepote i agonije življenja

personSlađana Milošević
history2 minutes reading

Nauči me da plešem. Hoćeš? Basil

Da plešeš. Rekao si da plešeš? Hajde! Zorba

“Grk Zorba” je crno-beli igrani film snimljen 1964. godine u režiji Michaela Cacoyannisa. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Nikosa Kazantzakisa. Naslovni lik, čiji lik tumači Anthony Quinn, je Aleksis Zorba, živopisni grčki muzičar koji slučajno sreće Basila (čiji lik tumači Alan Bates), britanskog pisca grčkog porekla koji odlazi na Krit kako bi pokrenuo rudnik lignita i tako pokušao da nađe inspiraciju. Radnja prikazuje njihove pustolovine, pri čemu će Zorba Basila pokušati da nauči nekim životnim lekcijama. Film je doživeo izuzetnu popularnost, pri čemu je važan doprinos dala muzika Mikisa Theodorakisa, a posebno kompozicija Zorbas koja se izvodi u antologijskoj sceni plesa. (https://www.youtube.com/watch?v=2AzpHvLWFUM)

Svaki put kada vidim tu scenu u kojoj njih dvojica igraju, “razumem” da je to mnogo više od plesa na plaži. U tome ima toliko lepote, emocija i mudrosti. I suza radosnica, takođe.

Za Zorbu, kao u za Grke, ples je govor tela koji izražava lepotu i agoniju življenja. Zorba transformiše svoja pitanja u struktuiran, ritmički pokret: Ko je napravio ovaj svet? Zašto? Zašto umiremo? Odakle smo došli i gde idemo?

Zorba živi život i igra kroz život. On se, kao i Grci, izražava kroz govor tela i uspostavlja dijalog između zapadnjačkog-apolonskog reda i istočnjačkog-dionizijskog haosa.

Ples, na kraju, jeste dijalog tela koje postavlja pitanja. Zorba, plesač, razgovara sa Bogom, on govori jezikom koji ne može da se prevede, ali može da se oseti.

Kao i Grk Zorka, plesači imaju mnogo toga da kažu, ali pošto se to ne može iskazati rečima, iskazaće se kroz ples, kao primarni vid neverbalnog ponašanja, kao jedan autentičan glas.

“Da plešeš. Rekao si da plešeš? Hajde!” Zorba

Izvori:

Speaking Without Words: Zorba’s Dance”, Maria Hnaraki, Drexel University-Philadelphia (sa interneta: http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0350-0861/2009/0350-08610902025H.pdf

https://sh.wikipedia.org/wiki/Grk_Zorba_(film)

https://www.youtube.com/watch?v=2AzpHvLWFUM

Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs