Kako će muzika sačuvati svet

Kako će muzika sačuvati svet

personSlađana Milošević
history2 minutes reading

O uticaju muzike govorio je još Platon. Isticao je da muzika treba što više da podstiče harmoniju, meru i red.

Koliko je to važno, ispričaću kroz priču o jednoj kompoziciji, koja je mnogo više od toga.

Za film „Šindlerova lista“, Stiven Spilberg (Steven Spielberg) želeo je da muziku komponuje Džon Vilijams (John Williams). Vilijams je napisao muziku za Zvezdane Ratove, Indijanu Džons, E.T., Supermen, Bliski susreti treće vrste.

Kada je odgledao film, Vilijams je bio oduševljen i rekao je slavnom režiseru: „Za ovo je potreban bolji kompozitor od mene“. Spilberg mu je odgovorio: „Znam, ali oni su svi mrtvi“. (izvor: Wikipedia).

Tako je nastala čuvena kompozicija koju po meni najbolje izvodi čuveni violinista, Itzhak Perlman. Perlman je bio oduševljen muzikom koju je Vilijams napravio, kao i pozivom da je odsvira. Smatrao je da će tako dati svoj mali doprinos jer vrlo dobro poznaje istorijsku pozadinu i sam je, kako kaže „indirektno bio žrtva te istorije“.

Perlman svira se neverovatnom emocijom!

Kompozicija Vilijamsa i interpretacija Perlmana prenose nam tugu i opisuju stradanje, pre svega Jevreja, u logorima tokom drugog svetskog rata.

Pogledajte jedno izvođenje i poslušajte kako to zvuči: https://www.youtube.com/watch?v=iPRkZxlBAqI

Ne postoje reči kojima se sve ovo može opisati.

Sigurno ste sve, jednostavno, osetili.

Muzika koja nam govori da nikada ne zaboravimo ono što se dogodilo i da svako od nas, kao odgovorno ljudsko biće da doprinos da se tako nešto nikada više ne ponovi…

Izvor:  https://en.wikipedia.org/wiki/Schindler%27s_List#Music

muzikaumetnost
Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs