Intervju – Milagros Jiménez

personSlađana Milošević
history5 minutes reading

Jako smo srećne što nakon Ildi imamo još jednu građanku sveta koja je pristala na razgovor sa nama.

Zahvalne smo mojoj dragoj prijateljici Milagros, koja nam je govorila o svojoj ljubavi prema plesu.

MOLIMO VAS, PREDSTAVITE SE (ODAKLE STE, ČIME SE BAVITE, KOJE HOBIJE IMATE, RECITE SVE ŠTO ŽELITE O SEBI)

Milagros Jiménez (Madrid, 1973.). Završila sam vazduhoplovno inženjerstvo, fiziku i studije međunarodne saradnje. Nakon 7 godina rada u sektoru vazduhoplovstva u Španiji, prešla sam na područje međunarodne saradnje, posvetivši 15 godina svog života radu u različitim zemljama u Africi. 2019. godine preselila sam se u Evropu i trenutno živim u Briselu gde svoj rad na razvojnim pitanjima kombinujem sa svojom strašću – plesom.

Svaka zemlja u kojoj sam živela pružila mi je priliku da razvijem drugačiji interes. U Tunisu sam nastupala u pozorišnim predstavama i sapunicama. Za vreme pobune u Tunisu radila sam na izradi umetničkih instalacija od korišćenih materijala, tražeći interakciju između umetničke instalacije i publike.

U Senegalu sam otkrila da je ples moćan kanal za komunikaciju različitih narativa. Pišem i moja priča „Reakcija“ poslužila je kao inspiracija za moje prvo plesno stvaralaštvo.

OD KADA PLEŠETE? KO JE BIO/JESTE VAŠA INSPIRACIJA?

Kao dete pohađala sam kurseve španskog plesa. Onda sam počela sa latino i trbušnim plesom, dok sam živela i radila u Maroku i Tunisu. Međutim, u Senegalu sam zaista otkrila svoju strast prema plesu i shvatila bogatstvo afričkih plesova.

Očarala me je energija i povezanost između plesača i publike. Plesači su pričali priču, a mogla sam jasno da vidim kako je publika postajala sve više zainteresovana i da je želela i sama da učestvuje u priči/plesu. Plesači su svoju energiju preneli publici i oživeli svoju priču.

Za mene ples proizlazi iz potrebe da se izrazim više i dalje od reči i podelim svoju radoznalost, svoj unutrašnji svet.

ŠTA STE IZ PLESA „UZELI“, ŠTA VAM JE KORISTILO U POSLU I ŽIVOTU?

Ples je kreativnost, izazivanje sebe, prevladavanje strahova, odrastanje, sazrevanje…

Shvatite da se nakon mnogo proba trud isplati i dogodi se magija. Tada ste u stanju da izvedete najteži korak za koji nikada niste mislili da ćete biti u stanju da izvedete.

Za mene je to način da ojačam samopouzdanje, da ojačam disciplinu kako bih postigla svoje ciljeve, razvila svoju kreativnost, izrazila se, povezala se i razmenila energiju sa drugima…

Sećam se kada sam prvi put prisustvovala plesnoj predstavi u Senegalu, toliko sam očajnički želela da budem deo toga, ali puno me ograničenja/strahova sprečavalo da to učinim. Činilo mi se kao da je san postao stvarnost pre odlaska iz te zemlje jer sam čak i učestvovala na nekoliko različitih festivala (Festival à Sahel Ouvert, Danse Fé, La nuit de la danse).

ŠTA MISLITE O PLESU I ZAŠTO PREPORUČUJETE LJUDIMA DA PLEŠU?

Ples govori univerzalnim jezikom koji može da otkrije ono što reči kriju.

To je način da budete stvarno sami, da delite svoju dušu bez predrasuda dok dodirujete tuđu dušu. To je put da budete bolji i usredsredite na ono što stvarno želite.

Šta više, to je sredstvo za usmeravanje vaše umetničke anksioznosti.

I što je još važnije, ples ruši granice i omogućava ljudima iz vrlo različitih sredina da se međusobno povežu i stvore zajednicu i duh solidarnosti.

Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs