Ples na platnu

personSlađana Milošević
history3 minutes reading

Tokom jedne od mojih šetnji, prošle sedmice, padala je jaka kiša – najbolji trenutak za nove ideje!

U iščekivanju dva nova teksta drugih autora (iz Srbije i SAD-a), kojima se jako radujemo, dobila sam par novih ideja. Setih se i da bismo mogli da povežemo ples sa nekom drugom umetnošću.

I evo ga: Pjer Ogist Renoar i ples!

Pjer Ogist Renoar (25. Februar 1841. – 3. Decemar 1919.), francuski slikar, jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara XIX veka. Njegove slike značajne su po svojoj jarkoj svetlosti i zasićenim bojama (izvor: Wikipedia).

Renoar je voleo da slika ples i naslikao tri slike na temu plesa: Ples na selu, Ples u gradu, i Ples u Bugivalu pod uticajem putovanja u Italiju 1881. godine.

Slika Ples na selu prikazuje par koji pleše na balkonu ispod kestena: muškarac je Paul Lhote, prijatelj Pjera Ogista Renoara, a žena Aline Charigot, koja je kasnije postala njegova supruga. Obe figure su naslikane u prirodnoj veličini i zauzimaju skoro celu sliku. Čini se da je par zaokupljen muzikom i jedno drugim dok plešu u vedroj i veseloj atmosferi. Žena ima osmeh na licu, a telo joj je umotano oko muškarca. Ona je okrenuta prema posmatraču, a muškarac prema njoj. U pozadini sa desne strane je neuredni stočić ispod drveta i par lica ispod nivoa plesnog podijuma dok je u prednjem delu slike mali odbačeni šešir (izvor: http://artnit.net/paleta/item/5451-pjer-ogist-renoar-ples-na-selu.html)

Slika Ples na selu ima laganu kompoziciju i njegove figure su delikatne. Kretanje je prikazano kroz govor tela i odeću para i čini se da su uronjeni u sopstvene misli i prostor. Preovlađuju tople boje. Žena u svetloj dugoj haljini sa crvenim šarama, sa crvenim šeširom i žutim rukavicama koja u desnoj ruci drži žutu lepezu sa crvenim i ljubičastim mrljama u kontrastu je sa tamnim muškim odelom. Nijanse svetlosti i senke stvaraju toplu, senzualnu sliku (izvor: http://artnit.net/paleta/item/5451-pjer-ogist-renoar-ples-na-selu.html).

Slika Ples na selu koju je naslikao 1883. godine se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Uživajte u predivnim slikama plesa ovog velikog umetnika i naravno, zaplešite danas!

Izvori:

Pjer Ogist Renoar — Vikipedija, slobodna enciklopedija

http://artnit.net/paleta/item/5451-pjer-ogist-renoar-ples-na-selu.html

Country Dance – Pierre Auguste Renoir — Google Arts & Culture

Musée d’Orsay (musee-orsay.fr)

Foto: Impressionists and the man who made them | The Cultural Critic

Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs