Ples je odabrao malu Leonu

personSlađana Milošević
history5 minutes reading

Do sada smo uradili dva razgovora, jedan sa Ildikom iz Mađarske, drugi sa Milagros iz Španije/Belgije. Obema je ples strast.

Ovog puta smo razgovarale sa Nelom Maran (SAD), čija ćerka Leona pleše od malih nogu. Želele smo da nam kao roditelj ispriča zašto misli da je ples dobar za decu.

MOLIMO VAS DA SE KRATKO PREDSTAVITE (SEBE I DETE, OSNOVNE INFORMACIJE I OSTALO ŠTO ŽELITE DA PODELITE SA NAŠIM ČITAOCIMA)

Iako neki od nas odaberu ples kao način izražavanja, mogu sa sigurnošću da kažem da je ples odabrao Leonu! Ovo joj je daleko najveći talenat koji je čini srećnom i slobodnom.

Leona je moja kćerka koja ima 11 godina, a ples je deo njenog života poslednjih 7 godina.

OD KAD VAŠE DETE PLEŠE I ZAŠTO? KO JE NJENA INSPIRACIJA U PLESU?

Otkako je Leona bila beba uživala je u muzici i plesu. Nije mogla ni samostalno da hoda, a napravila je prve plesne korake ispred televizora dok je slušala Barney’s Tunes. Zvuk muzike odmah ju je terao na kretanje i igranje.

Izvodila bi za nas svoje izmišljene plesove s takvim uživanjem i ponosom da bi nas to ostavilo očarane.

Otprilike kada je imala 4 godine insistirala je da je odvedemo u plesnu školu! Naravno, želeli smo da podržimo njenu ljubav prema plesu, pa smo je upisali u plesnu školu, gde je odabrala 3 plesna časa: balet (lyrical ballet), tap dance i jazz. Obožavala je to!

KAKO MISLITE DA JE PLES BIO KORISAN ZA VAŠE DETE I DECU UOPŠTE? U ČEMU VAŠE DETE NAJVIŠE UŽIVA U PLESU?

Budući da je Leona uvek uživala u pažnji, bilo je sasvim prirodno da voli da nastupi na pozornici i da uživa ​​u svim trenucima koji će joj omogućiti da zasija. Ples i pozornica podstakli su njeno samopouzdanje na jedan prirodan način.

Nakon dve godine plesa pridružila se takmičarskom timu i budući da ima taj žar za takmičenjem to je učinilo da joj ples postane još više privlačan. Takmičenja su je takođe naučila da će uspeh doći samo uz naporan rad i disciplinu, bez toga nije moguće uspeti.

Dok je Leoni davao krila da leti, ples joj je pomagao i da stekne toliko važnih veština poput slušanja, praćenja instrukcija, pamćenja, tačnosti, svega toga što detetu može pomoći da se bolje uklopi i lakše usvoji nove stvari u novim okruženjima i bude uspešnije ne samo školi, već i u stvarnom svetu. Pomogao joj je da shvati važnost timskog rada, ali i vođe. Ples ju je naučio da uživa ​​i da ceni rezultate marljivog rada i da nauči da će samo upornošću doći do uspeha. Takođe joj je pomoglo u savršenom držanju tela, glumi i socijalnim veštinama. Međutim, najvažnija lekcija od svih je da ples donosi radost i sreću i da uvek treba dobro da se zabavimo, šta god radili.

ZAŠTO BISTE PREPORUČILI RODITELJIMA DA VODE SVOJU DECU U PLESNU ŠKOLU?

Poslednje dve godine Leona je bila usredsređena na klasični balet i čarobno se transformisala u gracioznu, elegantnu plesačicu. Dok strastveno pleše u našem domu, svakog slobodnog trenutka jasno vidim ljubav i emocije koje ulaže u svaki pokret. Vidim njene strane koje vidim samo kad pleše! Prekrasne boje njene ličnosti.

Kao roditelj, verujem da je korisno upisati dete na bilo koju aktivnost u kojoj uživa i oseća se dobro. Ako vole da plešu, molim vas podržite ih u tome. Ples pomaže deci u fizičkom i mentalnom razvoju, ali što je najvažnije, čini ih srećnima. Kao roditelji želimo da naša deca budu zdrava i srećna, pa ako vaše dete odabere ples, pomozite mu da otpleše srcem i oboji naše domove i pozornice svojim divnim, živopisnim plesovima. Magično je!

decaLeonaradostveštine
Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs