Kreativnost i koreografija

personSlađana Milošević
history5 minutes reading

Jer to ples čini, ples menja svet

Parris Renee Goebel (MNZM*) profesionalno poznata kao Parris je koreografkinja sa Novog Zelanda. Ona osim toga pleše, peva, režira i glumi. Osnivačica je i glavna koreografkinja plesne škole „The Palace Dance Studio“ u kojoj se ističu grupe poput: ReQuest, Sorority, Bubblegum i The Royal Family, koja je tri puta osvojila Svetsko prvenstvo u hip hop plesu (prva grupa na svetu koja je u to uspela).

Goebel je tokom svoje karijere sarađivala sa umetnicima među kojima su Ciara, Ariana Grande, Little Mix, Justin Bieber, Rihanna, Janet Jackson, Jennifer Lopez, Nicki Minaj, Big Bang, 2NE1, CL, Taeyang. Njen rad uključuje koreografski rad i glumu u muzičkim spotovima i filmovima. Jedan od zapaženih uspeha bio je njen rad na koreografiji spota za pesmu Justina Bieber-a iz 2015. „Sorry“ koji je od januara 2020. najgledaniji video na YouTube-u s više od 3 milijarde pregleda. Video je kasnije osvojio nagradu „Video godine“ na dodeli američkih muzičkih nagrada 2016. godine. Goebel je nastavila da radi koreografiju i da režira svih trinaest spotova Justina Bieber-a (Purpose: The Movement videos). Ti su video zapisi od januara 2020. ukupno ostvarili preko 5,3 milijarde pregleda!

Goebel je poznata po svom ličnom stilu, poznatom kao Polyswagg. Njen stil se zasniva na slušanju, disanju i življenju muzike, strasti dok pleše i prenosi osećaje. Takođe se oslanja na muzičke inspiracije iz stila DanceHall.

Ovih dana pohađam njen master klas na http://www.masterclass.com gde Goebel uči svoje tehnike za oživljavanje vizije i njen pristup kreativnosti („Parris Goebel Teaches Creativity in Choreography“, https://www.masterclass.com/classes/parris-goebel-teaches-creativity-in-choreography)

Ukupno je 16 časova/video lekcija unutar ovog master klasa (u trajanju između 5 i 10 minuta svaki). Jedan od od njih je „Kako otključati svoj kreativni duh“, gde Parris pomaže studentima da otkriju kako osloboditi svoju duhovnu „dimenziju“ da pronađe svoj jedinstveni glas. Opisuje kreativno biće koje živi u njoj i objašnjava kako je ono poziva da izađe i igra se. Kaže da radi svakodnevno na tome da ostane u kontaktu s tim delom sebe, da bude razigrana, da se zabavlja, da ne brine se o tome što ljudi misle i o tome kako i zašto sude. Ona govori o tome kako je važno verovati svojoj kreativnoj strani, tada ste neustrašivi i slobodni. Na toj povezanosti sa svojim kreativnim duhom radi svakodnevno, pa kada treba da stvori nešto novo, ona lakše ukloni buku i biti produktivna i kreativna.

Također predlaže da imate Dream Board (Tabla za snove), da znate svoju viziju, svoje ciljeve. Koja je velika slika za tebe, kakvu budućnost želiš? (Dream Board je dakle kolaž slika vaših snova i želja).

Ona takođe predlaže da imate svoj sopstveni kreativni prostor, svoje kreativno utočište. To treba da je vama prijatno mesto, u kome možete da razmišljate i budete kreativni.

Budite otvoreni za kreativnost. Nikad ne znate kada će ideja doći. Ona sa sobom uvek ima olovku i papir kako bi zabeležila trenutke nadahnuća.

Osećala se kao da ne pripada nigde, nikad nije izgledala kao komercijalna plesačica. Uzela je baš taj osećaj i od njega napravila svoju super moć! Reč je o gledanju sebe i razmišljanju: „Što me čini jedinstvenim?“ i jednom kada to otkrijete, cenite, zahvalni ste na tome i iznesete to u svet, tada se čuje i Vaš glas.

„Zaista verujem da se radi o razumevanju onoga što je unutar Vas, razumevanju onoga za što se zalažete. Razumevanje kako želite da promenite ovaj svet. Jer to ples čini, ples menja svet. Vi možete da promenite svet“, poručuje Parris.

* Novozelandski orden za zasluge

Izvori:

www.masterclass.com

https://www.masterclass.com/classes/parris-goebel-teaches-creativity-in-choreography

www.wikipedia.com

Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs