Intervju – Ildikó Nádas

personSlađana Milošević
history3 minutes reading

Prva žena, Afro-amerikanka u svemiru, dr Mae Jemison često govori o tome koliko je ples bio koristan za njenu karijeru. O tome smo pisali ovde (Svemir i Ples).

Taj tekst dao nam je ideju da razgovaramo sa onima koji vole ples ili se njime profesionalno bave. Hteli smo da nam kažu kako je ples njima pomogao u radu i životu.

I evo, prva je govorila draga prijateljica Ildikó Nádas, iz Budimpešte/Mađarska.

MOLIMO VAS, PREDSTAVITE SE (ODAKLE STE, ČIME SE BAVITE, KOJE HOBIJE IMATE, RECITE SVE ŠTO ŽELITE O SEBI

Završila sam ekonomiju i radim kao menadžer projekata za međunarodne kompanije, u IT / telekomunikacionom sektoru. To je tipičan posao; Vi ste mali deo velikog sistema, nikada ne vidite direktno rezultate svog rada.

Moji hobiji su sve što mi nedostaje u poslu: putovanja, šetnja, baštovanstvo, kuvanje, umetnički rad, trčanje, ples, plivanje, a učim i stvari vezano za elektroniku.

OD KADA PLEŠETE? KO JE BIO/JESTE VAŠA INSPIRACIJA?

Od malena volim gimnastiku, ali nikada nisam imala mogućnosti da je vežbam, u vreme komunizma, ovde u Mađarskoj imali smo ograničene mogućnosti bavljenja sportom. Kasnije u mojim 30-im godinama otkrila sam jazz-dance, a onda sam počela da pohađam i časove baleta za odrasle (kao amater, naravno).

Nekih 6 godina, dva puta nedeljno idem na balet – to je veliko opuštanje nakon i od posla i rad sa telom posle 8-10 sati sedenja u kancelariji. Naša učiteljica baleta i vlasnica škole sjajna je kao učitelj, voli da uči ljude i balet je zaista njena strast; to je učinilo da i sama postanem vrlo privržena časovima i baletu.

Kod baleta volim to što ima strukturu i disciplinu – to je neophodno za kvalitetno izvođenje. Ipak, sa druge strane, časovi te uče – znam da zvuči kao kliše, ali jeste tako – da se izraziš na jedan drugačiji način. Pošto mi nismo profesionalci, uvek je jako zabavno videti koliko sve različitih izvođenja jednog običnog pokreta može da nastane. Onda kada uspete da izvedete pokret kako treba, nastane prava euforija. Zajedno, stvorimo nešto u čemu publika može da uživa.

ŠTA STE IZ PLESA „UZELI“, ŠTA VAM JE KORISTILO U POSLU I ŽIVOTU?

Pre svega balans, ako ne pronađete pravilan položaj, pokret nije moguć. U baletu, balans se konstanto traži prema nebu; iako ovo zvuči egzotično, zaista to jedino tako i to „radi“.

Drugo važno pravilo je da svaki pokret kreće iz vaše duboke unutrašnjosti vas samih. Jedino tako pokret postaje celovit, jak i harmoničan. Kako starim, shvatam koliko je ovo zapravo korisno za mene, koliko je zasnovano na mojim osećanjima. Nekako, osećaš u centru sebe samog kojim putem da ideš, iako to ponekada nije logično, niti ima odobrenje onih oko mene. Ovo su zaista blagoslovene odluke – i to su poduhvati koji dolaze iz same dubine vas samih.

ŠTA MISLITE O PLESU I ZAŠTO PREPORUČUJETE LJUDIMA DA PLEŠU?

Mislim da sam gore u odgovorima već to rekla. Ako to nije to za vas, onda radite nešto drugo. Sve dok to drugo ne povređuje i ne ugrožava nikog drugog, svaki vaš izbor je ok.  

http://developpe.hu/

Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs