Princeza i ples

personSlađana Milošević
history5 minutes reading

Netflix-ova TV serija „The Crown“ sezona 4 upravo može da se gleda – Ova sezona predstavlja nam Lejdi Dajanu.

Dajana, princeza od Velsa (rođena Diana Frances Spencer; 1. jul 1961. – 31. avgust 1997.) bila je članica britanske kraljevske porodice. Bila je prva supruga Čarlsa, princa od Velsa, naslednika britanskog prestola i majka princa Vilijama i princa Harija Dajana, princeza od Velsa — Vikipedija, slobodna enciklopedija (wikipedia.org).

Dajana je bila talentovana za muziku, ples i sport. Učila je balet i tap dance. Dajana je takođe radila kao instruktorka plesa za mlade do jedne nesreće na skijanju i povrede.

Opšte je poznata činjenica da je patila od depresije, bulimije i da se mnogo puta samopovređivala. Ples joj je bio poput leka; možemo je videti kako pleše u Netflix-ovoj seriji u različitim prilikama. „Volim ples. Tu se mogu izraziti i pokazati kako se osećam”, rekla je.

Tako sam odlučila da pišem o princezi i njenoj ljubavi prema plesu.

Poznato je nekoliko prilika kada je Dajana javno plesala. Imamo i slike 😊

Baletska zvezda Wayne Sleep sarađivao je sa princezom Dajanom koja je želela da iznenadi svog muža, princa Čarlsa, specijalnim izvođenjem za njegov rođendan 1985. godine u Kraljevskoj operi u Londonu. (Dancing with Diana: Princess wowed audience in surprise appearance – YouTube)

Sleep je upoznao Lejdi Dajanu u studiju za probe u zapadnom Londonu. „Bila je u trikou. Moja prva misao je bila: previsoka je da bi plesala sa mnom, svi će mi se smejati“. Ali, ubrzo sam shvatio da ima dobar smisao za humor i da ćemo se dobro zabaviti zbog ove razlike u visini. Već je bila odlučila uz šta ćemo plesati: „Uptown GirlBilly-a Joel-a.

Koreografija je uključivala jazz i balet, a činilo se da je Dajana uživala u svakom minutu. Kasnije je rekla Sleep-u da je tada razumela koja je to radost kada se nastupa.

Princ Čarls nije bio zadovoljan njenim nastupom. Nije mu se svideo i bio je ljubomoran jer je sva pažnja ponovno bila usmerena na Dajanu.

Zatim, tu je njen poznati ples s John-om Travolta-om, davne 1985. Bilo im je super zajedno, Travolta je rekao da nikada neće zaboraviti kako ga je radosno pogledala kad ju je zamolio da pleše sa njim (John Travolta and Lady Diana Dance – video dailymotion).

Tek nedavno su objavljene fotografije Dajane kako pleše u Beloj kući 1985. godine s predsednikom Reganom i glumcima Tom-om Selleck-om i Clint-om Eastwood-om (See Previously Unpublished Pictures of Diana Dancing With Tom Selleck and Clint Eastwood (parade.com)

Ples je Dajani pomagao da prođe kroz teška vremena u braku i životu. Volela je da pleše i bila je vrlo talentovana.

Ples je lek. Ponekad najbolji.

31. avgusta 1997. godine, Dajana je smrtno nastradala u automobilskoj nesreći u tunelu Pont de l’Alma u Parizu dok je vozač bežao iz fotografa. Imala je 36 godina.

Gde god je sada, sigurno i dalje pleše. Graciozno i lepo.

Izvori:

www.wikipedia.com

Dancing with Diana: Princess wowed audience in surprise appearance – YouTube

John Travolta and Lady Diana Dance – video dailymotion

See Previously Unpublished Pictures of Diana Dancing With Tom Selleck and Clint Eastwood (parade.com)

Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs