Imate li vremena za šetnju šumom?

personSlađana Milošević
history5 minuta

Pravo i Zdravo! To će biti naziv našeg novog dela sajta, koji će obrađivati više tema od onih na Ples i Grad blogu, u kome se bavimo plesom i muzikom.

Pravo i Zdravo! Mnogo bolje od reči „wellness/velnes“. Ne volim buzz words, reči u trendu, koje se tako mnogo koriste, a retko ko može precizno da objasni šta zapravo znače. Nasmejem se uvek kada čujem baš ovu reč velnes i setim se Fran Lebowitz koja u odličnom Netflix-ovom dokumentarcu „Pretend It’s a City” diskutuje o različitim temama sa Martin Scorsese-om. Ona tvrdi da su reč velnes izmislili milioneri iz Silikonske doline. Zaradili su toliko novca koji za ovog života ne mogu da potroše; zato smišljaju kako bi duže živeli pa da mogu da potroše sve što su stekli 😊 Fran je uvek zabavna sa svojim promišljanjima o svemu i svačemu.

Evo prvo da damo ovde definiciju velnesa. Global Wellness Institute definiše velnes kao “aktivno traženje aktivnosti, izbora i životnih stilova koji nas vode do stanja holističkog zdravlja”. (Izvor: Global Wellness Institute).

No, vratimo se našoj temi: Pravo i Zdravo! Pošto sam osmislila naziv, a Suzana ga odobrila, treba postaviti sliku. Prva asocijacija bila mi je drvo. Pravo i Zdravo!

Zato i prvi tekst o šumi kao leku.

Skoro sam čula da su Japanci precizno izračunali da na svake dve nedelje treba otići u šumu na par sati i to vas potpuno zaštiti od stresa, do narednog odlaska. Bilo je ovo u TV emisiji, gde su promovisali šumski velnes i odlaske u prirodu.

Svedoci smo toga da lekari sve češće pacijentima koji su u burn-out-u (sindrom sagorevanja na poslu) prepisuju odlaske u šumu. Šuma leči! Prvo sam se oduševila, a onda sam pročitala status jedne moje, mudre poznanice. Kaže: „Šta smo mi kao čovečanstvo doživeli da se odlazak u šumu prepisuje kao lek? Pa zar to ne bi trebalo da bude nešto potpuno normalno?“

Tačno tako! Ali, da li je danas tako, koliko se ide u šumu, koliko se pešači ili vežba u prirodi?

Imamo ovde komšiju, čoveka od punih 60 godina. Uspešnog preduzetnika, ostvarenog i finansijski obezbeđenog, porodičnog. Putovao je po svetu. Pre nekog vremena nam je rekao da nikada nije bio u šumi!?! Mi u čudu, kažemo da ćemo ga povesti jednom, tu na 10-ak minuta od naše kuće je prava šuma. Često srećemo tamo srne, fazane. Oduševio se, ali prvo mora da se pripremi da može da pešači tih 10-ak minuta do šume, pa onda kroz šumu?! Jednostavno, da ne poverujete.

Naša misija, baš zbog mnogo takvih slučajeva, jeste da pišemo o ovim i sličnim temama, da vam damo što više različitih informacija kako biste poboljšali svoj život.

No, vratimo se temi: Šuma kao lek. Kretanje kroz šumu smatra se terapijom, a šumski velnes je sve popularniji. Naravno da je tako! Svako ko je jednom šetao kroz šumu zna koliko je to lekovito. Tišina, mir, sklad.

Naučno je dokazano da šuma ima značajan uticaj na ljudsko zdravlje, da odlazak u šumu smanjuje pritisak i puls. Poboljšava se zdravlje, mentalno, fizičko. Formirana grupa stručnjaka organizacije Forest Research (FR) iz Velike Britanije nakon prikupljanja podataka iz različitih izvora o pozitivnim uticajima boravka u šumi napravila je izveštaj i snimila video „Šuma i zdravlje čoveka“ koji možete pogledati ovde.

(Izvor: Forest Europe Health and Wellbeing Expert Group – Forest Research)

Ova tema je obrađena i u odličnom članku National Geographic-a gde možete pročitati sve o šumskom velnesu, na srpskom jeziku.

Ovde ću samo izdvojiti da od naučno dokazanih blagodeti šumske medicine, kako stoji na sajtu National Geographic-a, sagovornica, Prim. dr Gorana Isailović već deset godina je predsednica Medical SPA asocijacije Srbije (MSPAAS), u okviru koje deluje i Forest teraphy South Eastern Europe, koji se bavi šumskom medicinom i šumskim velnesom, izdvaja:

– Stimulisanje imunosistema

– Smanjenje krvnog pritiska

– Bolja kontrola stresa

– Poboljšanje raspoloženja

– Povećana sposobnost koncentracije, čak i kod dece s poremećajem pažnje

– Ubrzan oporavak nakon operacije ili bolesti

– Bolji san

Jedan dobar primer šumskog velnesa je ovaj koji na Obedskoj bari organizuje JP „Vojvodinašume“. Prilog RTS-a o tome možete da pogledate ovde. Jer ko će vas bolje provesti kroz šume od onih koji o njima uče, najviše znaju, koji šumu čuvaju, brinu o njoj i vole je!

Do susreta u šumi, ostajete nam Pravo i Zdravo!

Izvori:

https://www.netflix.com/rs/title/81078137

https://globalwellnessinstitute.org/what-is-wellness/

https://www.forestresearch.gov.uk/

https://foresteurope.org/wp-content/uploads/2017/08/Forest_book_final_WEBpdf.pdf

https://foresteurope.org/new-forest-europe-video-forests-human-health/

https://www.forestresearch.gov.uk/news/contribution-forests-human-health-and-well-being/

https://nationalgeographic.rs/ekologija/a26788/zasadi-drvo-suma-leci-sumska-medicina-je-nas-besplatni-lekar.html

https://mspaasrbije.wordpress.com/

https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/3182/putujemo/4080980/obedska-bara-sumski-velnes-turizam.html

Foto: Pexels.com/Mahima

pravo i zdravošumavelnes
Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs