Filosofija i mudre misli

personSlađana Milošević
history3 minutes reading

Ovih danas smo na Netflix-u završili gledanje odlične serije The Good Place“. Preporučujemo da pogledate ovo malo remek-delo, u kome su obrađene važne teme i pitanja. Ukratko, usled greške, glavna junakinja Elenor, dolazi u Good Place (Dobro Mesto, paralela za Raj) nakon svoje smrti. Odlučna u tome da tamo i ostane, ona pokušava da postane bolja osoba.

U jednom trenutku u seriji, čula sam: „Kjerkegor“ i vratila se njegovoj čuvenoj knjizi „Ili-Ili“ i njegovim citatima (u muzeju Ive Andrića u Travniku, pre par godina, naglašavali su da je Andrić čitao tu knjigu u zatvoru i da je upravo ta knjiga bila inspiracija da napiše „Ex Ponto“. To mi je vodić rekao pošto me je zatekao kod Andrićeve rečenice, koja me uvek tera na razmišljanje, oduševljava i šokira u isto vreme: „Svi smo mi mrtvi, samo se redom sahranjujemo“).

Pre toga, kratko o filosofu, koji je uprkos svemu, našao svoje mesto u Pravo i Zdravo, zahvaljujući svojim mudrim mislima.

Seren Obi Kjerkegor rodio se 5. maja 1813. godine u Kopenhagenu. Njegov lični život obeležili su događaji koje je dansko društvo smatralo skandaloznima: porodična mitologija, raskid veridbe i istupi filozofa protiv Crkve.

Kjerkegorov značaj za razvitak evropske filozofije uopšte postao je vidljiv tek početkom prošlog veka, a najveći je uticaj imao na razvitak egzistencijalističke misli dvadesetih i tridesetih godina, koji se održao sve do naših dana“, kako piše na Wikipedia-i. Kjerkegor se danas smatra prvim filozofom egzistencijalizma.

Ovde sam izdvojila nekoliko – predlažem da izaberete jedan od ovih bisera i napišete kratak esej/vaša razmišljanja na jednoj strani. Šta god zapišete biće ono Pravo, a pisati je Zdravo 😊

Mudre misli velikog Kjerkegora:

  • Život se može razumeti samo unazad; a mora se živeti samo unapred.
  • Najčešća forma očaja je da ne budete ono što (vi) jeste.
  • Ljudi zahtevaju slobodu govora kao kompenzaciju za slobodu misli, koju retko koriste.
  • Iznad svega, ne gubite želju da šetate. Svakog dana, uvodim sebe u stanje blagostanja i odlazim od svake bolesti. Uvodio sam sebe u stanja najboljih misli, tako da znam da ne postoji misao ili teret od koga ne možete da odete (odšetate). Ali, ako sedite mirno i što više sedite mirno, bliže ste tome da se osećate bolesno. Zato je važno da nastavite da šetate, i sve će biti u redu.
  • Život nije problem koji treba rešiti, već stvarnost koju treba iskusiti.
  • Iskoristite šansu i možete izgubiti. Ne iskoristite šansu, i već ste izgubili.
  • Nesrećna osoba nikada nije prisutna sama sebi, jer uvek živi u prošlosti ili budućnosti.
  • Jednom kada me etiketirate, vi me negirate.
  • Jednom kada se rodiš na ovom svetu, dovoljno si star da umreš.

Izvori:

https://www.netflix.com/

Watch The Good Place | Netflix Official Site

Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića | Zavičajni muzej Travnik

Ex Ponto — Википедија (wikipedia.org)

Søren Kierkegaard – Wikipedia

Ili ili | Delfi knjižare | Sve dobre knjige na jednom mestu

TOP 25 QUOTES BY SOREN KIERKEGAARD (of 496) | A-Z Quotes (azquotes.com)

Egzistencijalizam | Kratka istorija filozofije (filozofijainfo.com)

Foto: Unsplash.com/retrosupply

filosofijamudre mislipisanjeSeren Obi Kjerkegor
Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs