Nikola Rađen

Intervju – Nikola Rađen – Ples delfina

personSuzana Vujović
history7 minutes reading

Proslavljeni srpski vaterpolo reprezentativac Nikola Rađen, osim što se profesionalno bavi ovim sportom, vodi i svoju školu vaterpola. Godinama unazad posvećuje svoju pažnju najmlađima, koje uči osnovama ovog trofejnog srpskog sporta. Kako bi vaterpolo i plivanje približio mladima, osnovao je Akademiju talenata. Krenuvši iz Atine, u okviru letnjih kampova, obišli su i gradove Srbije i okruženja.

Akademija talenata koju vodi jedan od naših najuspešnijih vaterpolista, funkcioniše kao internacionalni vaterpolo kamp koji podrazumeva školu plivanja, obuku i vaterpolo usavršavanje. Glavni cilj je da plivači koriguju svoj stil, neplivači da proplivaju, a vaterpolisti da nauče osnovne pokrete ovog sporta, kako bi na kraju i odigrali zvaničnu utakmicu.

Nikola Rađen

Za Pravo i Zdravo, Nikola će nam pričati o radu Akademije, izazovima u trenerskom radu i o tome kako šampioni plešu u vodi.

~ P&G: Nikola, kaži nam nešto o aktivnostima Akademije talenata?

Nikola Rađen: Ideja Akademije Talenata je da približimo sport svima koji žele da se bave vodenim sportovima i svim mališanima koji žele da se oprobaju u plivanju, vaterpolu, sinhronom plivanju, na vrhunski najkvalitetniji mogući način. Kao vrhunski šampion i kao sportista sa dugogodišnjim iskustvom, na najbolji način prenosim svoje znanje i iskustvo na najmlađe, pokušavajući da animiram decu da se bave sportom, kao jako bitnom segmentu u odrastanju i formiranju ličnosti i tela. Mislim da smo veoma uspešno počeli sa radom. Ovog leta smo obišli pet gradova. Kao što si rekla, bili smo u Atini, Gračanici, Banja luci, i dva puta u Požarevcu. Družili smo se sa preko 900 mališana, na šta smo jako ponosi, a mogu da se pohvalim da je rekordan broj od preko 250 njih bio u Požarevcu, što je veoma impozantan broj. Posebno nam je drago što smo radili sa mališanima sa područja KiM-a, u Gračanici, gde je bilo jako lepo, a u Banja Luci smo imali preko 150 učesnika.

Svaki sledeći korak koji Akademija Talenata bude radila, verujem da će biti sve masovniji i kvalitetniji. Nastavljamo da radimo u Beogradu, na plivalištima 25. maj, imaćemo termine za svu decu od četiri godine pa naviše, plivači i neplivači. Uhvatili smo jedan dobar zalet i imamo jako velike ambicije što se tiče rada sa decom i najmlađima.

~ P&G: Kao trener, koje vrednosti bi voleo da probudiš u omladini koja želi da se bavi vaterpolom ili plivanjem?

Nikola Rađen: U današnje vreme, trener mora da bude više od trenera, treba da bude i animator i učitelj, da zna kako da privuče decu i da ih zainteresuje za određeni sport. Nama to jako dobro ide, zato sam i rekao da animiramo decu prema vodenim sportovima, čime se Akademija i bavi. Jako je bitno vezati ih i za trening i za društvo, napraviti takav program i animaciju, da deca dolaze sa osmehom i odlaze sa treninga sa osmehom. To takođe postoji i u ostalim sportovima, a mi želimo da kroz vodene sportove to radimo na najkvalitetniji mogući način, a rezultati i sva deca koja su prošla kroz Akademiju talenata govore da smo jako uspešni u tome.

~ P&G: Koji su tvoji najveći izazovi u radu sa mladima?

Nikola Rađen: Mi imamo ideju da deca treba da se oslobode i da se opuste u vodi, da ne postoji ništa što je prepreka tome. Moraju da nauče da se sažive na neki način sa vodom, da dišu, da se opuste u vodi i da im voda bude prirodno stanište. To je ono što želimo da radimo pre bilo kakve obuke plivanja ili vaterpola. Znači maksimalna adaptacija na vodu, maksimalno bitisanje u vodi i da se kroz par dana opuste i sami krenu na neki svoj način i svojim pokretima se opuste u vodi.

~ P&G: Kakav taj ples u vodi treba da bude da bi se uspelo u ovom sportu😊?

Nikola Rađen: Uh, taj ples u vodi treba da bude jako dobro koordinisan, sa jako dobrim ritmom, koji treba da bude intenzivan, brža pesma verovatno, da bi bio zanimljiv publici. Porediću to sa utakmicom, sa nekim finalom, sa nekom žestokom borbom, ratnički ples i ratnička igra, eto na to me asocira!

~ P&G: Koje benefite tokom života nam donosi usađen sportski duh?

Nikola Rađen: Kod dece je jako bitno razvijati taj sportski duh od malih nogu, i kroz školu i druženje sa drugarima, kada bukvalno žive zajedno u učionicama. Tu moraju da nauče i da se šale i da budu jedinstveni i da se druže unutar odeljenja. Po istom principu i mi radimo, želimo da se druže i razvijaju sportski duh i u bazenu. Da li će to biti plivanje, da li neka igrica kroz koju će da nauče ili savladaju prepreke, ili utakmica gde će da razvijaju takmičarski duh što je jako važno kod dece. Prirodna konkurencija je malo zapostavljena, a uvek treba da postoji. Razvijati takmičarski duh, nesebičnost, timsku igru i poštovanje protivnika.

~ P&G: Šta misliš, zbog čega si ti uspeo?

Nikola Rađen: Uspeo sam pre svega jer sam imao jako veliku upornost, imao sam puno odricanja u svom životu i imao sam jasan cilj, onda kada sam već prelomio negde da će vaterpolo da bude moj poziv. To ne može da se spozna pre neke 16-e ili 17-e godine, kada osetite te uspehe koji su deo vas, gde prepoznajete da napredujete i onda je realno da to opredeljenje urodi plodom.

~ P&G: Plivanje je jedan od najzdravijih sportova, prikladan svima i sa malim mogućnostima za povrede. Ima li nekih posebnih ograničenja osim sopstvenih ubeđenja?

Nikola Rađen: Nema nekih ograničenja. Voda diktira svoj tempo i nije čovekova prirodna sredina, a vi treba da se naviknete na pravila vode. Zbog toga je jako važno poštovati sva pravila koja nalažu bitisanje u vodi. Da ne zvuči prestrogo, plivanje je jako zdrav segment života i aktivacija svih mišića gde u drugim sportovima to nemamo. Mogu da navedem svoj primer kako sam uopšte počeo da se bavim vaterpolom i zašto je plivanje meni bilo značajno. Kao mali sam imao krivu kičmu i zahtev lekara je bio da krenem na plivanje ne bi li mi se kičma ispravila. Da kažem od banalne situacije u odrastanju sam postao vaterpolista. To govori koliko je plivanje značajan segment u odrastanju svakog deteta.

Jedan podatak govori da preko 60% posto nacije, starijih od 30 godina, ne zna da pliva. To je zabrinjavajući podatak, jer smo mi sportska nacija i u tome smo jako uspešni, a imamo dosta neplivača.

Nikola Rađen

~ P&G: Šta za tebe znači biti u vodi, kako možeš da opišeš taj osećaj?

Nikola Rađen: Ono što nam čini lepe trenutke u životu, ono što nam čini radost – kada skočimo u bazen, kada se potopimo, lepo nam je u vodi, uvek se lepo provedemo na moru… Opuštanje, radost, smeh, uzbuđenje, lepo provedeno vreme…

~ P&G: Kada gledaš sve svoje trofeje, šta pomisliš?

Nikola Rađen: Pomislim bilo je vredno odricanja, ne odlaska na mature, ekskurzije, rođendane, dok sam bio klinac. Donekle nisam ni svestan koliko je tih medalja i trofeja bilo, uspeha, nagrada… Treba mi onako još da sazri. Možda smo mi kao nacija donekle navikli da imamo zlatne vaterpoliste. A kod nas je uspeh lako prihvaćen, ali greška neoprostiva.

~ P&G: Kada se stvara umetnost od ovog sporta?

Nikola Rađen: Kada sazriš kao igrač pa i sam shvatiš da si napredovao kroz neke utakmice i takmičenja, kada vidiš da si bolji, da si zadovoljan sa sobom i onim urađenim tokom treninga i tokom priprema. E to je umetnost, gde vidiš razliku u odnosu na druge igrače ili protivničke igrače.

~ P&G: Šta je za tebe bila najveća mentalna prepreka tokom učenja i kako si je savladao?

Nikola Rađen: U različitim životnim dobima, različite stvari. Kada si klinac, ne znaš da li će da uspe, šta ako izgubim, šta ako napravim grešku, izneverim trenera, ekipu. Kada već dobiješ neku sigurnost i idu velike utakmice, sama po sebi utakmica je stres, i pozitivani i negativan. To vuče za sobom svaka utakmica, turnir, prvenstvo. Kasnije su stresovi pitanja da li sam mogao više, da li sam mogao da dam još taj jedan procenat snage, zadnji trzaj, preispitivanja. Kao formiran igrač znaš da kad dođe do utakmice da je to gotovo, da je igraš sa 100% mogućnosti koje imaš u tom trenutku.

~ P&G: Da li si se bavio još nekim sportom i da li sada imaš vremena za to?

Nikola Rađen: Kao i svi klinci, ideš tamo gde idu svi drugari iz škole. Tako sam i ja krenuo na karate, fudbal, folklor, hokej. Najduže sam se zadržao na folkloru, ali kada sam već počeo da igram vaterpolo, morao sam za nešto da se opredelim. Folkloraška karijera je trajala oko pet godina gde sam bio i najmlađi član te prve postave, pa sam i dosta putovao. To je bilo u KUD-u, tamo gde sam odrastao, u Čeneju, selu pored Novog Sada.

~ P&G: Šta je za tebe uspeh?

Nikola Rađen: Uspeh je što imam dve zdrave devojčice, uspeh je taj što sam i dalje normalan, što sam Prav i Zdrav, i što imam priliku da prenesem svoje veliko znanje i iskustvo na neke nove šampione.

~ P&G: Šta je za tebe muzika?

Nikola Rađen: Muzika je pokretač svega, mislim da je ona bitna stvar, da ulepšava, popravlja raspoloženje, tera na razmišljanje. Prisutna nam je u životima u svim domenima i raspoloženjima.

~ P&G: Da li voliš da igraš?

Nikola Rađen: Kako sam stariji, sve manje i manje. Znam ponekad da zaigram kolo na svadbama, to me povuče.

~ P&G: Da nisi vaterpolista i trener, šta bi bio?

Nikola Rađen: Bio bih automehaničar, to me interesovalo kao malog. Pokojni deda me je tome učio i tu sam sa njim učio zanat. Uvek me je to interesovalo i zanimalo, ali eto…😊

Nikola Rađen

~ P&G: O čemu sanjaš? Šta bi još želeo da postigneš u budućnosti?

Nikola Rađen: Želeo bih da ispunim svoje ciljeve da Akademija talenata bude adresa za svu decu u Srbiji koja žele da se bave vodenim sportovima. I sva deca koja žele da prođu kroz školu i plivanja i vaterpola, to mi je želja. Ukoliko sve bude kako treba, možda jednog dana i da imam svoj bazen…

~ P&G: Po čemu želiš da budeš upamćen?

Nikola Rađen: Nekada je to bilo po svojim sportskim rezultatima, a sada, bih voleo da budem deo mladih generacija koje su naučile nešto novo upoznajući i mene i Akademiju.

Svaki profesionalni sportista bi donekle i trebalo da prenosi svoje znanje i uticaj. To je ono što ostavlja neizbrisiv trag. Nadam se lepu om kontekstu, ukoliko jednog dana budemo izrodili nove šampione.

*Prvi bazen koji je napravljen u Kraljevini Jugoslaviji napravljen je u njegovom rodnom Somboru, zove se Mostonga, a prvaci u vaterpolu iz bivše Jugoslavije su baš iz Sombora.

Linkovi: https://www.akademijatalenata.com/

https://www.instagram.com/akademija_talenata/

https://www.instagram.com/nikola_radjen/

Foto: Ples i Grad

Privatna arhiva