Šetam, dakle postojim!

personSlađana Milošević
history5 minutes reading

Već smo ranije pisali o dobrobitima šetnje kroz šumu u našem članku „Imate li vremena za šetnju šumom?“. na Pravo i Zdravo delu našeg Ples i Grad sajta.

A onda sam pre nekoliko dana pronašla post dr Andrew Huberman-a koga redovno pratim. U tom post-u dr Huberman piše da je od kolege kardiologa na konferenciji koju je organizovala Stanford School of Medicine (Medicinski fakultet Stanford Univerziteta, SAD) naučio da 180 minuta nedeljno kardio treninga (u zoni 2) bude poništeno sa više od 5 sati sedenja dnevno! Rešenje je za to: 1:1 odnos sedenja i stajanja i 3 do 4 puta po 10 minuta šetnje na dan.

To koliko je šetnja zdrava nije ništa novo. Zapravo već nekoliko godina unazad Svetska Zdravstvena Organizacija poručuje da je 15 do 20 minuta šetnje dnevno sasvim dovoljno za dobro zdravlje i kondiciju.

Dr Huberman savetuje jutaršnje šetnje. Pokreti očiju tokom šetnje su bukvalno terapija, kako on tvrdi i ističe to među svim ostalim koristima od šetnje, kojih ima jako mnogo.

Na sajtu Arthritis Foundation nabrojano je 12 koristi od šetnje; neverovatna je statistika koju ovde možete da vidite.

 1. Poboljšana cirkulacija

Tokom šetnje snižava se krvni pritisak i jača srce. Žene u menopauzi koje šetaju tako smanjuju rizik od moždanog udara za 20% , utvrdili su istraživači na Harvard School of Public Health, u Bostonu, SAD.

 1. Učvršćuju se kosti

Hodanje može zaustaviti gubitak koštane mase za osobe s osteoporozom, kaže Michael A. Schwartz, MD (lekar) iz Plancher Orthopedics & Sports Medicine u New York-u. Zapravo, jedno istraživanje žena u postmenopauzi pokazalo je da 30 minuta hodanja svaki dan smanjuje njihov rizik od preloma kuka za 40%.

 1. Uživanje u dužem životu

Istraživanje je pokazalo da ljudi koji redovno vežbaju u svojim pedesetim i šezdesetim godinama imaju 35% šanse manje da umru u narednih osam godina nego oni koji ne šetaju.

 1. Poboljšano raspoloženje

Šetnjom se poboljšava raspoloženje; studija, je pokazala da što više koraka osoba napravi tokom dana raspoloženje je bolje.

 1. Gubitak težine

Brz hod u šetnji od 30-ak minuta sagoreva 200 kalorija! Više šetnje doprinosi jačanju mišića.

 1. Jačanje mišića

Šetnja je odlična za mišiće nogu i abdominalne mišiće, pa čak i mišiće ruku ako ih pomerate dok hodate. Šetanjem se povećava raspon pokreta i tako se pritisak prebacuje sa zglobova na mišiće.

 1. Poboljšan san

Studije su pokazale da žene starosti od 50 do 75 godina koje šetaju rano ujutru po sat vremena nemaju probleme sa nesanicom kao žene koje ne šetaju.

 1. Podrška zglobovima

Većina hrskavice zglobova nema direktno snabdevanje krvlju. To se ostvaruje preko zglobne tečnosti koja cirkuliše dok se krećemo. Pokret i kompresija od hodanja „gnječe“ hrskavicu, donoseći kiseonik i hranjive materije u to područje.

 1. Poboljšano disanje

Kada hodate, vaša brzina disanja se povećava, tako da kiseonik brže putuje kroz krvotok, čime se pomaže eliminacija otpadne materije i poboljšava nivo energije i sposobnost ozdravljenja.

 1. Usporeno mentalno propadanje

Studija koja je uključila 6000 žena, starosti od 65 godina i više, koja je urađena na University of California, San Francisco, utvrdila je da je gubitak pamćenja mnogo manji kod onih koje šetaju. Žene koje hodaju 2.5 milje tokom dana imaju 17% smanjenja memorije naspram 25% smanjenja memorije kod žena koja hodaju manje od polja milje.

 1. Smanjen rizik od Alchajmerove bolesti

Ponovo, studija koja je urađena na University of Virginia Health System, u Charlottesville-u pokazala je da muškarci u dobi od 71 do 93 godine koji su šetali više od četvrt milje dnevno imaju upola manje šanse da dobiju demenciju ili Alchajmerovu bolest, od onih koji su šetali manje.

 1. Učinite više da biste živeli duže

Programi aerobnog hodanja i vežbanja otpora mogu smanjiti učestalost invaliditeta u svakodnevnim životnim aktivnostima za osobe starije od 65 godina, pokazala je studija objavljena u Journal of Clinical Outcomes Management.

Iz ličnog iskustva znam koliko je šetnja korisna i koliko prija. Svakog jutra prvo prošetam; pošto živimo izvan grada, tokom šetnje sam okružena zelenilom i tišinom. U šetnji razmišljam o temama o kojima ovde pišem, o mom poslu i klijentima sa kojima radim i kojima želim da budem od najveće koristi. Tokom šetnje sam napisala zbirku pesama za decu i odrasle o mojim psima, Kati i Dragutinu, zbirku šaljivih priča (Šumadijske Haiku priče), komponovala nekoliko pesama…

Osim toga, često šetamo po divnoj planini Kosmaj. Nije daleko od Beograda, ali je mirno, tiho, sa lepim stazama i lekovito. Preporučujemo Kosmaj u svako doba godine.

A evo tokom šetnje nekako se u mojim mislima pojavio i novi logo ovo naše strane 😉

Izvori:

https://hubermanlab.com/

https://www.instagram.com/hubermanlab/

https://www.instagram.com/stanford.med/

https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/physical-activity/walking/12-benefits-of-walking

Sladjana Milosevic
Autorka bloga Slađana Milošević

Akreditovani coach/mentor (MP EIA). Akreditovani coach/mentor supervizor (ESIA)

Diplomate in Logotherapy (Viktor Frankl Institut, SAD)

Logocoaching – coaching primenom osnovnih principa logoterapije.

Coaching – Sir John Whitmore je coaching definisao kao: „Oslobađanje potencijala osobe radi postizanja maksimalnog učinka“ (izvor: Whitmore, J. (2002). Coaching for Performance, Third Edition: Growing People, Performance, and Purpose).

Coaching nije psihoterapija!

Logoterapija – Logoterapija daje odgovore na pitanja o smislu egzistencije. Kao psihoterapeutski pravac unosi u psihoterapiju saznanje da uz telesnu i psihičku dimenziju, čovek poseduje i treću, duhovnu dimenziju. U logoterapiji, fokus je na budućnost, na zadatke i smisao.

Više o logoterapiji možete saznati ovde: Viktor Frankl Institut, Beč/Austrija.

Za više informacija o logocoaching-u, coaching-u i superviziji za coaching i mentorstvo, Slađani možete pisati: kontakt@plesigrad.rs