Dijetetski suplementi: moda ili potreba?

personSuzana Vujović
history3 minutes reading

Dijetetski suplementi – da li su moda ili potreba, pitanje je sad… Razvoj privrede direktno utiče na zahteve kada je zdravlje u pitanju. Trend zdravlja nije samo da izgledate dobro, da budete aktivni i da živite dugo. U Rusiji, kao i širom sveta, dijetetski suplementi – vitamini, omega-3 masne kiseline i riblje ulje, probiotici – zauzimaju prva mesta u rejtingu potrošnje. To je zato što su najčešći nedostaci isti širom sveta. Istovremeno, nivo potrošnje suplemenata u Japanu je 90%, u SAD, Kini i Indiji – na nivou od 70%, u Evropi – 50%. A u Rusiji jedva dostiže 20% epizodne upotrebe i 2% redovne upotrebe.

Da li zaista imamo tako povoljan geografski položaj, povrće i voće bogatije vitaminima i raznovrsniju ishranu? Malo Rusa poznaje preventivni pristup, osim možda askorbinske kiseline u hladnoj sezoni. Ali sve se menja. Kvalitet i cena medicinske nege ne odgovara svima, a plaćeni lekovi za mnoge predstavlja nepodnošljiv finansijski teret. Tako postepeno dolazimo do saznanja da zdravlje zahteva ulaganja, probleme treba sprečiti, ne čekajući razočaravajuće dijagnoze neizlečivih bolesti.

Prevencija

Pažnju treba usmeriti pre svega na prevenciju, a to je medicina ne budućnosti, već sadašnjosti. Dijetetski suplementi po zakonu spadaju u prehrambene proizvode. Ali u stvari, oni zauzimaju, takoreći, srednju poziciju između lekova i hrane. Sastavni su deo ishrane, upakovane u tabletu ili kapsulu.

Prave zdravstvene prednosti koje dijetetski suplementi mogu doneti:

  • Popunjavaju nedostatak najvažnijih hranljivih materija. Klasičan primer je vitamin D.
  • Sprečavaju bolesti, posebno „bolesti civilizacije“ – hipertenziju, aterosklerozu, gojaznost, dijabetes, osteoartritis: vitamin D, omega-3 masne kiseline, magnezijum, probiotici i mnoge druge hranljive materije.
  • Pojačavaju terapijski efekat propisanih lekova: omega-3 kiseline u kompleksnom lečenju kardiovaskularnih bolesti, probiotici – kod kožnih oboljenja i alergija.
  • Smanjuju neželjene efekte lekova – suplementi sa kalijumom i magnezijumom neutrališu neželjeni efekat diuretika.

Jedan od glavnih razloga za nepoverenje u suplemente leži u činjenici da kupac nema jasno razdvajanje sfera uticaja lekova i dijetetskih suplemenata. Postoji opasan mit, „to je kao lek, samo je od biljaka, prirodno”. Međutim, suplementi možda ne mogu izlečiti neku ozbiljnu bolest, ali, možda i mogu, samo je potrebno vreme. Nemojte tretirati dijetetske suplemente kao „zamenu za lek”, onda neće biti razočaranja „ne pomažu”. Ono što je potrebno da se shvati je da se efekat upotrebe dijetetskih suplemenata mnogo teže procenjuje nego efekat lekova. Sa ovim poslednjim, sve je lakše – juče je bolelo, danas ne boli.

Nedostaci hranljivih materija ili uopšte ne pokazuju nikakve simptome, ili su veoma nespecifični, kao što su malaksalost, umor, promene raspoloženja, česte prehlade. Nedostaci su kao rupa u ogradi kroz koju bolest može da se provuče.

Upotrebu dijetetskih suplemenata treba shvatiti odgovorno i ozbiljno, pa se preporučuje da se pridržavate nekoliko pravila:

  • Ukoliko postoji hronična bolest i upotrebljavaju se bilo kakvi lekovi, potrebne su konsultacije sa lekarom.
  • Pridržavati se preporuka za upotrebu i skladištenje.
  • Pratiti nedostatke u ishrani pomoću laboratorijskih testova.
  • Mnogi poznati lekovi, posle mnogo godina statusa lekova, ponovo se registruju kao dijetetski suplementi. Ponekad je lek sa istom aktivnom supstancom kod jednog proizvođača lek, a kod drugog dijetetski dodatak. Ovo se dešava sa vitaminima, makro i mikroelementima, sorbentima, probioticima – komponentama sa visokim nivoom sigurnosti. To ih ne čini boljim ili lošijim, samo drugačiji način registracije. Sastav suplemenata može uključivati supstance koje imaju potencijal da postanu lek. Dakle, prekursor aspirina je nekada bio izolovan iz kore bele vrbe. A mikroelement hrom, koji se danas koristi samo kao dodatak ishrani, u bliskoj budućnosti može postati regulator metabolizma ugljenih hidrata.

VITAMINI

Svi vitamini koji su nam potrebni dolaze iz hrane. Nedostatak određenih vitalnih elemenata se nadoknađuje dijetetskim suplementima. Tako vegetarijanci imaju manjak vitamina B12, kancelarijski radnici i deca, manjak vitamina D. Nedostatak vitamina i mikroelemenata dovodi do zdravstvenih tegoba (slabost, vrtoglavica, brzi gubitak snage, beri-beri, slabljenje noktiju i kose, pojava „muva“ u očima i druge tegobe).

MIKROELEMENTI

Elementi koji obavljaju vitalne funkcije u ljudskom telu. Mikroelementi su uključeni u metabolizam, sintezu proteina, formiranje krvi i mnoge druge procese. Jedan od najvažnijih za ljude je kalijum. Ništa manje značajni su fosfor, natrijum, bakar, gvožđe, cink i selen. Nedostatak određenih vitalnih elemenata se nadoknađuje dijetetskim suplementima.

AMINOKISELINE

Nalaze se u proteinskoj hrani, koja uključuje dvadeset aminokiselina. Njih osam je od vitalnog značaja za optimalno funkcionisanje organizma: valin, lizin, leucin, triptofan, izoleucin, fenilalanin, metionin i treonin. Zamenu proizvodi organizam. Ali, loše navike, loše zdravlje, godine i loš način života mogu dovesti do smanjenja prirodne proizvodnje i sadržaja aminokiselina u organizmu. To dovodi do potrebe da se nestašice „kompletiraju” spolja. Nedostatak određenih aminokiselina se nadoknađuje dijetetskim suplementima.

МАSNE KISELINE I PROBIOTICI

Omega 3 i Omega 6 su neophodne za ljudski organizam. Ove aminokiseline dolaze isključivo iz hrane. U potrebnoj količini nalaze se u masnoj ribi. Ukoliko nije moguće jesti dva puta nedeljno, preporučuje se uspostavljanje ravnoteže uz pomoć dijetetskih suplemenata. Probiotici su bifidobakterije i laktobacili koji normalizuju crevnu mikrofloru i podržavaju imuni sistem. Redovna konzumacija fermentisanih mlečnih proizvoda ili dijetetskih suplemenata će pomoći u održavanju neophodne populacije mikroorganizama.

Ipak, preka potreba!

Naučnici svetske klase ne ustručavaju se da tvrde da, uprkos brojnim studijama, naprednim razvojima i velikom broju otkrića, čovek i dalje ostaje misterija za nauku, struktura organizma i unutrašnje veze su i dalje previše složene da bi se „pročitalo“ ljudsko telo kao otvorena knjiga.

Ali, zašto je sve tako jednostavno na TV ekranima? Kakvu odluku doneti? Idite na kliniku na sledeći, drugi, treći, peti pregled, ili pokušajte da pronađete alternativni pristup.

Ceo tekst je preuzet sa sajta: https://visionstore.co.rs/dijetetski-suplementi-moda-ili-potreba/

Foto: Pexels.com