Nemanja Milović

Intervju – Nemanja Milović – U čemu je fora?

personSuzana Vujović
history5 minutes reading

Nemanja Milović je kondicioni i personalni trener kako poznatih imena iz sveta sporta, tako i rekreativaca. Nemanja drži kurseve za personalne trenere i fitnes biznis na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, i zbog dobrih rezulatata, izabran je i za fitnes ličnost godine 2021. Ispunjava svoju misiju pomažući drugima da poboljšaju kvalitet života i daće nam dobre savete, koja god vrsta sporta vas ispunjavala.

Ples i grad podržava sve sportske aktivnosti, ono što doprinosi dobrom mentalnom i fizičkom zdravlju i stranica PRAVO I ZDRAVO će vam kroz dobre priče pomagati da svoju svest usmeravate na pobede!

~ P&G: Kada kažeš: “Fora je u balansu”, možeš li nam reći šta pod tim podrazumevaš i kako to možemo primeniti u svakodnevnom životu?

Nemanja Milović:  #forajeubalansu je nastao kako bih promenio pogrešnu percepciju da je za zdrav život i dobar izgled potreban ekstreman pristup, sa mnogo odricanja i striktnom svakodnevnicom. I nije baš tako… Nastojim da edukujem ljude o njihovom organizmu i o tome kako on funkcioniše, jer što više informacija budu imali, to će moći više da “balansiraju” u životu. To znači da će lakše da prave bolje izbore u ishrani, da pametnije treniraju, da imaju zdravije rutine, a sa druge strane i da priušte sebi neki desert, izlazak sa prijateljima ili šta god da im je definicija hedonizma, kojeg ne moraju da se apsolutno odriču kako bi dostigli optimalno zdravlje i izgled. Video sam da su ljudi često demotivisani da uopšte krenu sa treningom ili ishranom, jer im je predstavljeno da samo rigorozan pristup daje rezultate… #forajeubalansu je nastao da ljude razume u njihovim potrebama i motiviše na prvi korak ka promeni.

~ P&G: Pored fizičkog treninga, jasno je da moramo održavati i naše mentalno zdravlje. Koji su tvoji saveti za održavanje dobrog mentalnog stanja?

Nemanja Milović: Mentalno zdravlje je nešto na šta svi trebamo da dajemo mnogo više energije i fokusa. Samoposmatranjem treba da pravimo dnevne dijagnoze toga kako se osećamo i koji nam je tok misli, zbog čega je tako i šta je uzrok tome. Ako imamo ovu disciplinu samoprovere, imaćemo bolji uvid u naše mentalno zdravlje, a kad imamo uvid, onda možemo nešto i da preduzmemo. Svoje mentalno zdravlje održavam meditacijom, disanjem, muzikom, prirodom i ljudima. Sve primenjujem prema osećaju i potrebi.

~ P&G: Kako da preispitamo sebe i svoje navike?

Nemanja Milović: Sledećim pitanjem: ”Da li me ove navike koje imam sada dovode ili udaljavaju od osobe koja želim da postanem?”. Naravno, pre toga, treba definisati tu osobu.

~ P&G: Koji su najčešći problemi koje imaju tvoji klijenti?

Nemanja Milović:  Najčešći problemi su gojaznost i loše držanje tela. Pre bih rekao da je najveći problem neinformisanost o ljudskom telu, jer često nije ljudska lenjost kriva, već loše poznavanje ljudske prirode, koje nas onda na dugoročno dovodi u razne probleme.

~ P&G: Pričao si više puta o tome kako zbog kvaliteta hrane u 21. veku, svi imamo isti problem…

Nemanja Milović: Ne samo kvalitet, već i način na koji se hrana proizvodi, predstavlja ogroman problem za zdravlje čoveka 21. veka. Zbog potrebe rešavanja potencijalnog problema gladi na svetu počela je masovna proizvodnja hrane, koja ustvari nije hrana, u smislu hranljivosti, već je samo prehranjivanje gladi i zadovoljavanje čula ukusa. Pričamo naravno o procesuiranoj hrani, koja je bogata skrivenim šećerima, trans-mastima, emulgatorima, solima, omega 6 (proinflamatornim) mastima, a siromašna proteinima, omega 3 (antiinflamatornim) mastima i mikroelementima (vitaminima i mineralima).

~ P&G: Šta je hronična inflamacija i ima li rešenja za poboljšanje opšteg stanja našeg društva, pored toga što svi moramo raditi na kvalitetnijoj ishrani?

Nemanja Milović:  Hronična inflamacija je problem br. 1 čoveka u 21. veku. Ja bih je objasnio kao tihi ubica našeg organizma, jer se simptomi pojavljuju tek u krajnjim fazama, do tad ne znamo ni da smo u problemu, a inflamacija nas izjeda. Hronična inflamacija ako se nađe u mozgu, posledice su kognitivna oboljenja kao što su alzhajmer i demencija, ako se nađe u kostima, uzrokuje osteporozu, u hrskavici – osteoartritis, u arterijama – oboljenje miokarda itd… Rešenja sva sreća ima! Promena načina ishrane (hranu nabavljati kakva je u prirodnom obliku, a ne jesti procesuiranu hranu, smanjiti upotrebu biljnih ulja prilikom pripreme hrane…), fizička aktivnost, hladan tuš, i jako bitno stvar unos polifenola (voće i povrće) i omega 3 masnih kiselina.

~ P&G: Kako da prepoznamo šta je zaista kvalitetan proizvod za suplementaciju kao i šta nam je od njih potrebno? Da li misliš da bismo trebali raditi posebne pretrage ili nam korišćenje istih “na svoju ruku” može doneti više štete nego koristi?

Nemanja Milović: Suplemenata ima mnogo, a treba znati nekoliko stvari pre kupovine bilo kog suplementa. Prvo, šta moderna nauka kaže o efikasnosti određenog suplementa čitajući meta analize. Brzo shvatimo da većina suplemenata ili nema efikasnost ili nije za svrhe onoga zašta određeni brend tvdi da suplement radi. Drugo, moramo voditi računa o poreklu i obliku supstance koja se nalazi u određenom suplementu, to dosta govori o kvalitetu. Treće, suplementi se uzimaju ili preventivmo ili ako imate neki deficit u organizmu, ne uzimaju se zato što je reklama dobra…

~ P&G: Kaži nam nešto o Balans ulju koje koristiš i kakve benefite si ostvario?

Nemanja Milović: Kompanija Zinzino i njihov suplement Balans ulje (kombinacija Omega 3, polifenola i D3) su mi prvo pomogli testom da otkrijem moj nivo inflamacije, a pritom posle četiri meseca korišćenja Zinzino Balans ulja, da testom utvrdim da više nisam pod hroničnom inflamacijom (sva sreća). Tako da iz ličnog iskustva, a i kao neko ko prati sportsku nauku i predaje o suplementima, preporučujem ovaj suplement svima.

 ~ P&G: Šta je za tebe sport u dve reči?

Nemanja Milović: Trening i takmičenje.

Nemanjine savete možete pratiti i putem instagram profila, a za sva dodatna pitanja, možete nam pisati na kontakt@plesigrad.rs

Foto: Privatna arhiva

balansfitnesfora je u balansuNemanja MilovićtrenerZinzino Independent Partner