Uticaj klasične muzike na mentalno zdravlje

personSuzana Vujović
history3 minutes reading

   I kad bi duh Božji napao Saula, David uzevši harfu svirao bi rukom svojom, te bi Saul odahnuo i bilo bi mu bolje, jer bi zli duh otišao od njega.

Pre više hiljada godina, ovo su bile preporuke lekara caru Saulu, prvom izralelskom kralju iz 11-og veka, koga je depresija ometala u obavljanju vladarskih dužnosti.

Doktor Nil Nidli, internista, pisac, istraživač, predavač i autor knjige Izlaz iz depresije, dolazi do zaključka da u proseku svaki treći pacijent koji poseti internistu, boluje od bolesti depresije. Za razliku od lekara koji najčešće takvim pacijentima prepisuju lekove, u knjizi Izlaz iz depresije, zagovara potpuno drugačiji pristup – istraživanje uzroka koji su doveli do pojave depresije. Svetsku slavu je stekao upravo zbog pristupa kojim teži da trajno i potpuno izleči pacijente.

Zahvaljujući proučavanju rezultata najnovijih istraživanja na temu bolesti uma i dugogodišnjoj kliničkoj praksi, autor odbija da simptome bolesti maskira lekovima, promovišući novi način lečenja. Takođe identifikuje moguće uzroke nastanka depresije, kao i posledice koje ona ima na psihofizičko zdravlje čoveka. Osim što razmatra ulogu lekova i biljnih preparata, njihova poželjna dejstva i kontraindikacije, on takođe govori i o uticaju ishrane, životnog stila, nudi načine za jačanje izvora moći volje.

Dr Nidli nas upućuje na opsežne naučne dokaze, činjenice i načine lečenja i prepoznavanja svih oblika depresije, od lakših pa do težih stanja. Jedan od načina kako prevazići depresiju, jeste i terapija klasičnom muzikom u cilju popravljanja raspoloženja i jačanja mentalnih funkcija.

Šta treba znati o terapiji klasičnom muzikom:

– Postoje čvrsti dokazi o pozitivnom uticaju muzike na mentalno zdravlje

– Nije svaka vrsta muzike korisna za zdravlje

– Klasična muzika se pokazala najefikasnijom čak i među onima koji ne poznaju tu vrstu muzike, niti je čak vole.

U knjizi se navodi da, bez obzira što svaka osoba ima svoju omiljenu vrstu muzike, ona neće moći uvek da im popravi raspoloženje. Procesom muzičke psihoterapije, nakon određenog broja seansi kojima su pristupili dobrovoljci, predloženo je da slike u svom umu povežu sa klasičnom muzikom, što može da popravi raspoloženje i smanji stres. Ovo istraživanje je pokazalo bolje rezultate na testovima opšteg raspoloženja, oni su izjavili da se osećaju manje umorno i depresivno. Da to nije bio samo subjektivni osećaj, govori i podatak većeg opadanja nivoa hormona kortizola u krvi, čija koncentracija se inače povećava kada je osoba pod stresom.

Na seansama ove terapije, dobrovoljci su slušali posebne i odabrane deonice klasične muzike. Od njih se tražilo da za vreme slušanja muzike odrede jednu, dve ili tri značajne stvari u njihovom životu. Nakon što su im slike iz života spontano došle na um, razgovarali bi o tome sa psihoterapeutom. Ova studija je trajala 12 sedmica, a promene koje su ispitanici doživeli, nisu bile kratkog veka, što je pokazao ponovljeni test nakon šest sedmica. Pokazali su ređu pojavu poremećaja raspoloženja i znatno smanjen osećaj umora i depresije u poređenju sa testovima pre terapije. Ova studija nije dozvoljavala ljudima da sami biraju svoju omiljenu muziku, a većina njih nikada nije dovoljno slušala klasičnu muziku da bi mogla da je izabere kao svoju omiljenu vrstu muzike. „Pokazalo se da je tradicionalna klasična muzika jedina vrsta muzike koja popravlja mentalno zdravlje, posmatrano subjektivno i objektivno.“

Dr Nidli savetuje pažljivo slušanje klasične muzike najmanje sat vremena svake dve sedmice i da tokom slušanja, razmišljate o važnim događajima i stvarima u vašem životu i uključite svoju imaginaciju. Savetuje deonice Respiđijevih, Ravelovih, Bahovih i Bramsovih kompozicija.

Isceliteljske moći muzike i njen značaj na moždane funkcije u borbi protiv Parkinsonove bolesti, navodi i magazin Hopkins Medicine: „Samo slušanje muzike aktivira više regiona mozga istovremeno od bilo koje druge ljudske aktivnosti“.

Mi vam predlažemo ove nežne note Baha, kako bi vas podstakle da napravite umetnost od onog što trenutno radite.

Uživajte!

Linkovi:

https://www.knjizare-vulkan.rs/psihologija/24083-izlaz-iz-depresije

https://www.nedleyhealth.com/

https://www.nedleyhealth.com/product/depression-the-way-out

https://www.hopkinsmedicine.org/news/articles/harnessing-the-healing-power-of-music

Foto: yourclassical.org

commons.wikimedia.org

pexels.com