Joga kao civilizacijski dar – Branislav Grujin – Intervju

personSuzana Vujović
history7 minutes reading

Branislav Grujin (64) iz Zrenjanina, prvi je profesor fizičkog vaspitanja na predmetu joge, koji je angažovan u sistemu osnovnog školskog obrazovanja. Po prirodi neko ko ne voli da se eksponira i ne voli da se hvali epitetima učitelja joge, za koje smatra da se danas olako daju, kaže da je predavač. Svoj “zanat” je učio od vrhunskih učitelja i doktora nauka, kao što su: dr. prof. Dragan Petrović, učitelj Shadow yoge Sandor Remete, dr. Žarko Karišik, autor knjige Joga i prosvetljenje.

Gospodin Grujin će biti gost i predavač događaja HARMONIZACIJA KROZ JOGU, u organizaciji Ples i Grad događaja. Ples i grad za svoje treninge koristi segmente joge, kao deo srodne aktivnosti. Za učešće na treningu koji će održati u subotu, 15-og maja, od 14-15:30h, na adresi Resavska 28, obavezna je prijava na mail: kontakt@plesigrad.rs Promo cena treninga je 500 rsd.

Porazgovarali smo sa njim na temu upražnjavanja joga metoda i prenosimo Vam deo razgovora, kao uvod za njegov trening. Praktični deo ćete moći da radite sa nama na času.

~ P&G: U današnje vreme puno se govori o blagodetima joge. Pa kažite nam na početku nešto više o njenim benefitima?

Grujin: Osim opštepoznatih fizičkih benefita joge i vežbi istezanja i disanja, joga podrazumeva sveobuhvatni pristup blagostanju organizma tj. individue u celini. Ona podrazumeva integrisanje telesnog i duhovnog, a u isto vreme buđenje latentnih potencijala naše prirode kao sto su mir, ljubav, blaženstvo.

~ P&G: Joga je zaslužna za Vašu vitalnost u tim godinama. Kako ste i kada počeli da primenjujete jogu  u svakodnevni život i na koji način prenosite drugima svoje znanje, telesno i duhovno bogatstvo?

Grujin: Baveći se raznim sportovima tokom života, koji su ostavili pozitivan uticaj na moje zdravlje, joga je u jednom trenutku doprinela da poboljšam i kvalitet življenja. Takođe, svakodnevnom praksom od svoje 35. godine, shvatao sam sve više svoja nesavršenstva, koja joga svojom metodologijom prevazilazi. Tom činjenicom, čovek menjajući sebe, menja svet oko sebe.  Studirajući Dif i radeći sa sportistima, a implementacijom metoda iz joge, dobio sam rezultate i u praksi, kao što je to na primeru atletičarke koja je poboljšala svoje rezultate nakon samo dva meseca  strečing metoda.

~ P&G: Zašto je u našem društvu pojam joge pogrešno shvaćen i anatemisan?

Grujin: Prvo, krivo je neznanje o temi pa se proizvoljno svrstava u loš kontekst. Joga nije religija, ona je metodologija. Način da dopremo do sebe i svoje suštine. Saznajni proces koji je vekovima dokazan i pomaže čoveku da se centrira u svom biću.

~ P&G: Kako kroz jogu „ekonomišemo“ energijom?

Grujin: U našem mozgu postoje dominante “teme“ koje nas odvraćaju od sebe. Da bismo se vratili sebi, potrebno je da se skoncentrišemo na svoj dah. Kod harmoničnog jogi disanja, dolazi do smirenja, dobijamo unutrašnje smirenje. Mi često parališemo tu energiju. Kada se fokusiramo, um pri disanju ne luta, ne rađa želje i ne „odvlači“ nas od sebe. Udahom protežemo telo, izdahom opuštamo telo i samim tim oslobađamo se napetosti koja nam rasipa energiju. Posmatrati um neutralno, time ulazimo u sebe.

~ P&G: Zašto se tako malo bavimo preventivom, i probudimo se tek kada dođe “voda do poda”? Gde se nalazi taj prostor za rad na sebi i svesti o bitnosti preventive?

Grujin: Ovih dana, puno se priča o sticanju imuniteta. Prvo moramo naučiti kako radi naš unutrašnji sistem i kako pruža harmonični impuls svim ostalim sistemima u organizmu. Pored svih suplementacija koje nam plasiraju, postoji unutrašnji potencijal u svakom od nas za balansiranjem energije. Taj potencijal budi latentne snage u nama i na taj način podiže nivo imunog sistema. Dakle, treba raditi na sebi konstantno, kako bismo, kada se potreba pojača, znali kako da odreagujemo.

~ P&G: Na koji način sugestivnom meditacijom, kao važnim delom joga prakse, možemo pobediti nedaće naše svakodnevice?

Grujin: U nama je svakodnevno prisutna izvesna napetost. Ako uspemo da se oslobodimo te napetosti, umećemo i da rešimo lakše svakodnevne probleme. Kada meditiramo, budimo božanske osobine i bazični mir. Samo tako dostižemo ljubav, blažene odnose i radost življenja.

~ P&G: Kako pravilno disanje utiče na naš organizam, balans i svakodnevne umne aktivnosti?

Grujin: Veza između vazduha i naših dubokih slojeva bića se odražava kroz samu fiziologiju, a i harmonizaciju energetskih tokova koju, a teskoba koja se javlja usled plitkog disanja. Prenapregnutost međurebarne muskulature ne dozvoljava pun kapacitet udaha stvarajući nepovoljne uslove za prodor žive energije, vitalne komponente za unapređenje kvaliteta života.

~ P&G: Opišite nam, kako će izgledati čas koji ćete održati za naše učesnike u subotu?

Grujin: Čas će biti prilagođen i onima koji se do sada nisu susretali sa jogom. Moja asistentkinja i ja, počećemo čas zagrevanjem tela,  zatim kombinacije vežbi koje su „ulaz“ u unutrašnju svetlost. Nakon toga kombinacija vežbi pozdrava suncu kao i vežbe koje pokreću energetske tokove. Sve vežbe se rade usklađivanjem pokreta sa disanjem.

~ P&G: Šta učesnici mogu da očekuju od treninga?

Grujin: Svakako jedan trening nije dovoljan da bi se ovladalo bilo kojom veštinom, to je kontinuirana posvećenost. Ali, dobićete instrukcije kako ih i sami možete primenjivati kod kuće. Pokrenućete energetske nivoe u sebi, dobićete lakoću u hodu, neoptećenost mislima…

~ P&G: Šta predstavlja joga za Vas, u dve reči?

Grujin: Put samospoznaje.

Foto: Pexels.com/Cottonbro/Concious design/